Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градска управа и ново руководство Тигар ад обратили су се држави од које су  захтевали  да им преко Фонда за развој или субвенцијама обезбеди око 100 милиона динара за сировине. Разлог за то су склопљени уговори по којима би до краја године могли да раде у три смене, заинтересоване нове купце, али им недостају обртна средства да покрену производњу. Поред тога, према речима Владимира Илића генералног директора очекују и нови УППР који би сада, кажу, под  бољим условима  склопили са повериоцима.


– Верујем да нас банке неће блокирати до краја године и да ће нам дати шансу да покренемо производњу, јер су и саме свесне да без тога неће моћи да у бољем проценту наплате своја потраживања. Верујем и да имамо шансе да склопимо нови УППР, а неки од повериоца прихватају и наплату 75 одсто дуга – каже нови директор Владимир Илић и додаје да новац за репроматеријал покушавају да преко СДПР-а добију и из авансних плаћања по већ склопљеним уговорима.

За судбину Тигра забринут је и градоначелник Пирота Владан Васић, јер је та фирма са 1.200 запослених, њихових породица и мањих добављача, важна за град. Он потврђује да без нове државне интервенције Тигар нема шансу да опстане на тржишту, јер пословање са малим профитом не може да покрије дугове нагомилане у претходном периоду.

 – Тигар је имао једну велику експанзију пре десетак година, један од његових капиталних пројеката је Слободна зона Пирот, где је главни акционар а у њој је сада 30-ак производних погона. Имали су и друга улагања, али је то и период када се фирма “преинвестирала”, затим је дошла криза и они су почели да гомилају дугове. Добро је то што је држава после наших бројних интервенција, помогла, јер без свежег новца Фабрика не би могла да уђе у озбиљнију производњу, а ми из Града урадићемо све што је у нашој надлежности да помогнемо – каже Васић.

Током дана добили смо потврду од градоначелника Владана Васића и Владимира Илића, генералног директора Тигра да је Влада Србије донела одлуку и данас уплатила 80 милиона динара  Компанији Тигар ад.  

Уплаћени новац омогућава Фабрици перспективу, јер се за производњу, за програме по НАТО стандардима интересују купци из Литваније, са армијама Финске и Норвешке. Постоје уговоре који до краја године морају да се реализују, као и испорука ватросталних чизама за Хонг Конг и опанака у Јапан, а страни партнери заинтересовани су и да се обнови спортски програм.

Извор: Плусонлине

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine