Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Синоћ је у Југословенском драмском позоришту у Београду премијерно приказан документарни филм “250 степеника”, аутора Владимира Пајића, у продукцији “ПГМ Нетwорк”. Реч је о изузетном остварењу које прати историјски успех јуниорске репрезентације тадашње велике Југославије у Бормију пре 30 година, коју је водио један од најбољих светских тренера – Светислав Пешић, који је и званични промотер Пирота, а у саставу репрезентације били су кошаркаши попут Дивца, Дина Рађе, Салета Ђорђевића, Славише Копривице, Алибеговића, Илића и многих других.

У филму је посебно описан део припрема које су реализоване у Пироту, где су кошаркаши под тренерском палицом Светислава Пешића прошли кроз “голготу”, односно кроз изузетно напорне припреме, али се то на крају вишеструко исплатило јер је по први пут у историји модерне кошарке са светског трона скинула екипа САД-а, коју су чинили НБА кошаркаши.
С обзиром да једну од главних рола у филму има Светислав Пешић, али и да је део филма сниман и у Пироту, премијери филма је присуствовао и градоначелник Пирота мр Владан Васић, који није крио одушевљење атмосфером и емоцијама са премијере.

-Велика је била част присуствовати на премијери филма који на прави начин сведочи да је Пирот важан и неизоставни сегмент стварања историје кошарке не само у Србији, него и у некадашњој кошаршкашкој велесили – Југославији. Била је част бити Пироћанац на премијери филма-казао је за Пиротске вести градоначелник Васић.

Светислав Кари Пешић својом причом “води” филм, а након премијере казао је да је имао среће да ради са најоригиналнијим играчима које је икада упознао.

Анегдоте историјског успеха: Кукоч и Рађа путовали до Пирота у сточном вагону

У филму су између осталих детаља обрађене и бројне анегдоте, попут оне о томе како су Кукоч и Рађа проживели путовање возом до Пирота у сточном вагону, али и о томе како су кошаркаши проводили дане на Старој планини уз неколико видео касета. Припреме су иначе реализоване на Планинарском дому.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine