Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Последњи петак у септембру је у Пироту, као и у свим већим градовима Европе, резервисан за ноћно истраживање.
Европска ноћ истраживача је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. Ово је јединствена прилика да се упознају истраживачи, да се са њима разговара и сазна шта они заиста чине за друштво, на један интерактиван начин.

Велики број експеримената, научно-популаризованих предавања, активности за децу, посета истраживачким лабораторијама, научних квизова, игара, такмичења са истраживачима, је оно што очекује посетиоце на самој ноћи.
Ноћ европских истраживача се одржава сваке године широм Европе и суседних земаља последњег петка у септембру. Ове године, Ноћ истраживача ће се одржати у петак 29. септембра у преко 250 градова. Ноћ истраживача је подржана од стране Европске комисије у оквиру Марија Склодовска-Кири акције, који представља програм Европске уније за јачање европске истраживачке каријере.
На платоу испред Галерије, у центру града од 17 до 22 сата, љубитељи науке имаће прилику, не само да уче, већ и да упознају креативне стране научника кроз бројне активности које очекују посетиоце магичне „Ноћи истраживача“.
“Пођите са нама у пустоловину. Очекује вас дуг пут преко воде и земље, кроз ватру и лед. Суочићемо се са многим експерименталним препрекама, загонеткама и чудовиштима. Бићете део позоришта сенки. Заједно ћемо да сецкамо, лепимо, окрећемо и летимо. Сазнаћете историјат стварања најстарије и најпрестижније образовне институције у Пироту-Гимназије Пирот. Научићете где настаје светлост и како се она шири кроз простор? Зашто је небо плаво, одакле долазе боје? Како се простиру звучни таласи и како настају стојећи таласи? Открићете разноликост енглеског језика, сазнати како се он ширио у свету и чути још многе друге занимљиве чињенице о путовањима Колумба и Џејмса Кука. Упознаћете свет минерала и стена Србије и сазнати како настају фосили. И ту није крај! Чекамо вас да ову ноћ учнимо незаборавном!”

Извор: Плусонлине

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine