Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У пиротском селу Дојкинци, приређена је манифестација “Дарови нетакнуте природе”, коју су организовали град Пирот, Туристичка организација и  МЗ у Дојкинцима, на чијем је челу Ивица Вељковић.
Светковину народног умећа и производњу органске хране која је била изложена на двадесетак штандова отворио је градоначелник Владан Васић, који је рекао да ће локална власт увек подржавати овакве манифестације, али да су за организацију најзаслужнији мештани.

Васић је позвао мештане овог села да категоризују своја домаћинства за прихват туриста који су  заинтересованији за овај крај Старе планине, који је све препознатљивији на туристичкој мапи Србије.

- Добро је да људи имајуј вољу и иницијативу за овакве ствари, које ћемо увек подржавати, као што то већ годинама чинимо и у другим селима-казао је поред осталог градоначелник Васић.

Међу јелима која се традиционаолно производе у овом крају, био је поприлично заступљен кромпир који се спрема на разне начине. Било је ту и пекмеза, ђжемова, сокова од  разних шумских плодова, као и разних врста пита и погача са додацима биља,  лековито биље са Старе планине, од ког се праве чајеви, мешавине и тинктуре.

Посебна пажња посвећена је јелима од кромпира који се може спремати на мноштво начина: кување, пржење, печење на жару, чорба, пита од кромира…

На крају су проглашени победници по штандовима, а народна светковина је окончана надметањем у бацању камена с рамена, натезању конопца, скоком из места, брзом испијању пива и сличним садржајима. Поподне је уследило народно весеље насред села и колце.

Извор: Пиротске вести

 

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine