Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је не Метиљавици одржан помен грчким и српским херојима који су пали за слободу током Првог светског рата, а чији су посмртни остаци сахрањени на месту званом Метиљавица код Пирота, на коме су касније изграђени и споменици херојима две братске земље. Опелу су присуствовали министар рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Ђорђевић, начелница Округа Драгана Тончић, градоначелник Пирота мр Владан Васић, председник Градске скупштине Милан Поповић, помоћник градоначелника Братислав Ћирић, шеф кабинета градоначелника Александар Ћирић, начелник Полицијске управе Пирот Славиша Виријевић, као и представници бројних борачких организација, амбасада Грчке и Кипра и војни аташеи Пољске, Немачке, Грчке, Италије и других земаља.

Организатори манифестације су Град Пирот у сарадњи са амбасадом Грчке у Србији, а опелу су присуствовали, осим председника амбасаде Грчке и представници Војске Грчке, пуковник Антонио Пателис, као и свештеници Грчке православне цркве.Данас је не Метиљавици одржан помен грчким и српским херојима који су пали за слободу током Првог светског рата, а чији су посмртни остаци сахрањени на месту званом Метиљавица код Пирота, на коме су касније изграђени и споменици херојима две братске земље. Опелу су присуствовали министар рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Ђорђевић, начелница Округа Драгана Тончић, градоначелник Пирота мр Владан Васић, председник Градске скупштине Милан Поповић, помоћник градоначелника Братислав Ћирић, шеф кабинета градоначелника Александар Ћирић, начелник Полицијске управе Пирот Славиша Виријевић, као и представници бројних борачких организација, амбасада Грчке и Кипра и војни аташеи Пољске, Немачке, Грчке, Италије и других земаља. Организатори манифестације су Град Пирот у сарадњи са амбасадом Грчке у Србији, а опелу су присуствовали, осим председника амбасаде Грчке и представници Војске Грчке, пуковник Антонио Пателис, као и свештеници Грчке православне цркве.
Министар Ђорђевић је казао да су Срби и Грци два братска народа која су кроз историју увек били заједно, помагали се међусобно.
-Једна мудра мисао каже да је пријатељство једна душа а два тела. Ја бих додао да је у нашем случају пријатељство једна душа а две државе – Србија и Грчка-казао је министар Ђорђевић.

Градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је да је овај комплекс грчки Зејтинлик у Србији.
-Како су генерације иза нас, ми, тако ће и генерације које долазе обележавати овај дан. Ове године на врло високом нивоу уз присуство министра за рад, амбасадора Кипра, Грчке и многих других земаља. Ми се трудимо да и грчко и српско војничко гробље одржавамо на високом нивоу и ја се надам да ће следеће године када се буде обележавало 100 година од завршетка Првог светског рата Пирот преузети још значајнију улогу-казао је градоначелник Васић.
Град Пирот је одлуком Скупштине града земљиште на коме се налази Грчко војничко гробље трајно уступила држави Грчкој, па је оно и територија те земље. Жена која је највише заслужна што то Грчко војничко гробље постоји је заправо (Αικατερίνη Λεβαντή) Екатерини Левади – Станковић, коју су Пироћанци су је од миља прозвали Катина.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine