Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је на Грчком и Српском гробљу одржана традиционална манифестација одавања почасти српским и грчким војницима страдалим у Првом светском рату. Свечаности су присуствовали  представници  Амбасада Грчке и Кипра, као и војних изасланика земаља (по позиву Амбасаде Грчке), министар  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије,  Зоран Ђорђевић, представници Министарства одбране РС, командант Копнене војске генерал-потпуковник М. Симовиа,  градоначлелник Пирота Владан Васић  као и представници бројних удружења који негују традиције ослободилачких ратова из Србије и Грчке.

На гробљу је сахрањено 358 грчких војника и официра који су крајем 1918. и  почетком 1919.године  страдали по јакој зими, а њихове кости разбацане  у околини Пирота.  Катарина Левандис, српска снајка, удата за Пироћанца, године 1923, сакупила је кости и сместила у гробницу.  Највећи број војника био је из грчког града Патраса.
Чинодејствовао је  његово преосвештенство Г.Г. Арсеније, Епископ Нишки, у садејству са свештеницима из Пирота и Грчке.
Потом су положени венци и свеће на споменик погинулим грчким војницима.
После полагања цвећа и венаца интонирана је Химна Грчке, а затим  су се обратили представници  Републике Грчке и Републике Србије.
По завршетку свечаности на грчком гробљу, по традицији по истом протоколу одржана је свечаност крај споменика погинулим српским јунацима.
Овај споменик сведочи о погибији 7.610 Пироћанаца страдалих у првом Светском рату.
Затим је интонирана Химна Републике Србије.
Бројни званичници и делегације положиле су венце и цвеће на споменику погинулих пиротских ратника.
На крају свечаности новинарима се обратио и Владан Васић, градоначелник Пирота.

Извор: Плусонлине

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine