Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У хотелу Hyatt Regency данас је одржан радни сусрет чланова и партнера НАЛЕД-а с председницом Владе Србије Аном Брнабић.
У дијалогу са градоначелницима, привредницима, лидерима цивилног друштва и међународне заједнице које окупља НАЛЕД, премијерка и њен стручни тим представили су програм и резултате рада Владе и реформске приоритете за наставак економског развоја Србије. Теме сусрета била је и сарадња Владе и НАЛЕД-а у циљу даљег развоја е-управе, сузбијања сиве економије, реформе здравственог система, смањења административног и парафискалног оптерећења, подстицања локалног економског развоја, јачања јавно-приватног дијалога и регионалне сарадње.


Градоначелник Владан Васић, члан Управног одбора НАЛЕД-а, у ексклузивној изјави за Портал Плус онлајн рекао је да су овакви сусрети са премијерком Аном Брнабић јако важни за даљи развој локалних самоуправа.
После данашњег састанка НАЛЕД је објавио саопштење за јавност.

Сузбијање сиве економије, смањење бирократије и корупције кроз увођење електронске управе, ефикаснији катастар, реформе у сектору пољопривреде и оснаживање ИТ сектора неки су од кључних приоритета на којима ће Влада Србије сарађивати са НАЛЕД-ом у наредном периоду – речено је на данашњем радном сусрету чланова и партнера НАЛЕД-а са премијерком Аном Брнабић, у којем је учествовало готово 200 домаћих и страних привредника, градоначелника, представника међународне заједнице и дипломатског кора.

Влада Србије жели да негује стални и отворени дијалог са привредом у циљу проналажења најбољих решења за дугорочан и динамичан привредни раст. У том процесу кључна је и сарадња са цивилним друштвом и удружењима попут НАЛЕД-а чији допринос посебно вреднујемо јер је у стању да за једним столом окупи и помири интересе приватног, јавног и цивилног сектора као што је то било данас – изјавила је председница Владе.
Како је најављено, у наредних месец дана, Влада Србије ће формирати Координациони савет за е-управу  којим ће председавати премијерка Брнабић, а у чији рад ће осим ресорних институција бити укључени представници привреде и стручне јавности. Цљ је да се омогући јавно-приватни дијалог свих заинтересованих страна и координирају активности државних органа на успостављању електронске управе у пуном капацитету и на увођењу нових електронских сервиса за грађане и привреду, електронског плаћања и евидентирања уплата свих услуга држави, електронског архивирања докумената, развој цлауд сервиса, као и укидања реликта прошлости попут печата и уплатнице.

До краја године НАЛЕД је најавио подршку реформи катастра а посебна тема разговора председнице Владе и чланова НАЛЕД-а била је посвећена наставку реализације Националног програма за сузбијање сиве економије. Акционим планом за 2017. и 2018. годину предвиђено је 107 мера и активности међу којима су и пореско ослобођење за почетнике у пословању, укидање парафискалних намета, увођење електронског система за пријаву сезонских радника, развој софтвера за координацију рада инспекција и наградна игра са фискалним рачунима и слиповима.

Премијерка Ана Брнабић одлично познаје капацитет наше организације и добро разуме колико ми можемо да допринесемо убрзавању реформи што смо показали кроз наш рад на електронским грађевинским дозволама и системској борби против сиве економије. Као конструктивни критичар Владе, НАЛЕД ће наставити да указује на сувишну бирократију и нуди конкретна решења за успостављење ефикасне државе као сервиса грађана и привреде – рекао је Александар Ружевић, председник Управног одбора НАЛЕД-а.
Председница Владе је посебно истакла важност реформе образовања која је усмерена на то да васпитавамо младе људе да критички и аналитички размишљају и доносе одлуке.

Желимо да подстакнемо младе да у изазовима виде шансе и да се не плаше неуспеха. Важно је да формирамо нове генерације које неће одустајати, већ ће веровати у себе и бити тимски играчи. Реформа образовања иде уз дигитализацију и ти процеси су мој приоритет, јер су то темељи да заједно обезбедимо дугорочно одржив привредни раст и друштвени развој – закључила је Брнабић.

Извор: Плусонлине

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine