Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Изградња Коридора 10, која је већ при самом крају, даће јак импулс економском развоју некада сиромашном, а сада граду у коме су просечне плате, по последњим подацима званичне статистике, испред Новог Сада, а одмах иза Београда – Пироту.
Деоница по деоница ове “жиле куцавице” полако се пушта у саобраћај, а од завршетка изградње свакако ће највише “профитирати” Слободна зона “Пирот” (СЗП), најразвијенија слободна зона у Србији. У оквиру ње послује и француски и светски гумарски гигант “Мишлен”.Како је за Танјуг изјавио директор СЗП-а Драган Костић, Слободна зона “Пирот” у овом тренутку има скоро милијарду долара обрта, од чега је половина извоз.
“Имамо 19 производних компанија од којих су највеће ‘Тигар тајерс’, члан ‘Мишлен’ групе и ‘Тигар’ АД. Имамо и трговинске фирме, за које ће посебно значити изградња Коридора 10”, истиче Костић.

Наводи да скоро 6.000 људи ради у Слободној зони “Пирот” и додаје да су пет пута од стране Фајненшел тајмса рангирани међу 50 најбољих слободних зона на свету.

Додаје да Слободна зона “Пирот” у партнерству са Градском управом Пирота последњих година интензивно ради на развоју пројекта који ће од Пирота и овог дела Србије направити једно од највећих логистичких чворишта на Балкану.
Реч је о пројекту изградње Логистичког центра “Пирот”, за шта је већ урађена студија изводљивости која је показала пуну оправданост и економску исплативост овог пројекта који представља будућност развоја економије овог дела Србије.

“Коридор 10 се налази на само сто метара од будућег Логистичког центра ‘Пирот’ што је заиста огромна развојна шанса за СЗП.


Изградња Коридора 10 ће омогућити свим нашим корисницима да смање трошкове производње, да брже и јефтиније дођу до репроматеријала и унапреде своје пословање. Ми смо близу и Коридора 4, тако да то даје још већи значај Слободној зони ‘Пирот'”, истакао је Костић.
Градоначелник Пирота Владан Васић наводи за Танјуг да је Пирот протеклих година имао велике инвестиције, попут изградње нове фабрике “Биг Тигар”, компаније “Тигар тајерс”, која је део “Мишлен групе” у шта је уложено преко 200 милиона евра.

Васић верује да ће завршетак Коридора 10 Пирот учинити још атрактивнијим за инвеститоре, али и утицати на квалитет живота у граду генерално. У Пироту се већ сада ради на ширењу постојећих и успостављању нове индустријске зоне.

“Сматрамо да је Коридор 10 веома важан како у погледу бржег и безбеднијег протока саобраћаја тако и због боље повезаности са светом, али и због позитивног утицаја на развој привреде.

Ми смо плански спремни за завршетак изградње Коридора 10 па су тако приступне саобраћајнице ка Коридору 10 или у изградњи или су већ изграђене”, рекао је Васић.

Додао је и да град Пирот има одличну сарадњу са Коридорима Србије и са фирмама извођачима радова.

“Радићемо на томе да се путни правци који су мало деградирани врате у првобитно стање”, најавио је Васић.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine