Сертификована општина са повољним пословним окружењем

По устаљеној пракси, два дана пре седнице Градске скупштине, одржава се седница Градског већа. На тим седницама већници анализирају већину тема и дају своје мишљење које одборници оцењују и доносе коначну одлуку.

Овај увод смо направили како би вас увели у неке од тема које ће се наћи на седници Скупштине у петак. Наравно, постоје и теме које су само у надлежности Градског већа и они доносе одлуке.Одржана седница Градског већа.

Оно што се претпостављало или можда и очекивало, Градско веће ради у истом саставу. Наиме, јуче је потписан споразум о сарадњи између Коалиције за Пирот и Српске напредне странке Пирот. Према том споразуму СНС ће поред осталог имати и два члана Градског већа. Према информацији коју смо добили од нашег новинара Соње Ћирић, нови чланови Градског већа биће именовани на седници Скупштине у петак.

Једна од главних тема на седници била је разматрање Одлуке о Буџету града за 2017. годину, популарни ребаланс. О овој теми извештавала је Јагода Шнеле, начелник Одељења за привреду и финансије.

Пред већницима није био лак задатак с обзиром да је на Дневном реду било 20 тема. Посебно су се издвојиле: План генералне регулације "Пирот –исток 1", Одлука о организацији Градске управе, Одлука о јавном приватном партнерству "Реконструкција система јавног осветљења",  Одлука о месним заједницама, Одлука о јавном конкурсу за избор директора јавних предузећа итд.

Већници су једногласно донели одлуке о давању у својину  ватрогасној јединици, опрему која је била у својини града, донели су Правилник о утврђивању економске цене услуга у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју и "Помоћ у кући за старија лица". Такође, усагласили су се и са Правилником о коришћењу службених моторних возила и коришћењу средстава за репрезентацију. Било је речи и о жалбама правних и физичких лица.

По завршетку седнице градоначелник Владан Васић прокоментарисао је ток седнице. Пирот је позитиван пример с обзиром да увек годину завршава позитивно, приходи се правилно распоређују и троше што омогућава несметано функционисање свих институција, истакао је Васић. Када је седница Скупштине у питању градоначелник очекује да дође до неких промена с обзиром да је потписан коалициони споразум са Српском напредном странком и да ће они убудуће учествовати у локалној власти.

Јагода Шнеле, начелница Одељења за привреду и финансије, рекла је у изјави за медије да је Буџет после ребаланса 1.993.000.000 динара, са сопственим приходима које су индиректни корисници остварили до 15. маја износи 2.818.000.000 динара.

Доста полемике било је и око реконструкције јавне расвете. Градоначелник Владан Васић рекао је да ће тек расписати јавни позив за избор приватног партнера и да ће бити прилике да се одборници о овоме изјасне. Идеја је да пронађу одговарајућег приватног партнера који ће уложити средства за замену штедљиве јавне расвете, град ће остварити уштеду чиме ће моћи да врати дуг приватном партнеру. За ове намене потребно је око 600.000 евра, навео је Васић.

 

Извор: ПлусОнлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine