Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Уз подршку амбасаде Аустралије у Србији, Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Етно мреже, у резиденцији амбасадорке Аустралије, Џулије Патрише Фини, општина Пирот и град Сомбор потписали су Споразум о сарадњи.
Споразум су потписали Саша Тодоровић, градоначелник Сомбора и мр Владан Васић, председник општине Пирот.


Један од многих циљева будуће сарадње утврђене потписаним споразумом је и сарадња с протоколом Владе на промоцији пиротског и стапарског ћилима као препознатљивих регионалних брендова у функцији промоције Србије и високог дипломатског поклона, као и сарадња с донаторима и међународним организацијама на заједничким пројектима у области културе, традиције и мале привреде.
Председник општине Пирот, Владан Васић је након потписивања споразума о сарадњи, изјавио је да је намера локалне самоуправе већ дуже време да пиротски ћилим постане део протоколарних поклона српског Министарства спољних послова.
- Амбасада Аустралије је препознала наше традиционалне вредности и прикључила се нашој идеји да пиротски ћилим постане део протоколарних поклона наше дипломатије.  Веома нам је драго што се израда сличних рукотворина, израда стапарског ћилима, негује и у другом делу Србије, у Сомбору. Пиротски ћилим је далеко познатији, са много већом традицијом, али наша је жеља да заједничким наступом и едукацијом кадрова који израђују ћилиме, користећи дипломатске активности покушамо да комерцијализујемо то, и да јуди који се баве производњом ћилима у већем или мањем обиму имају економску корист – изјавио је након потписивања споразума, председник општине Пирот, Владан Васић.
Амбасадорка Фини је општини Пирот и граду Сомбору поклонола по један разбој за ткање ћилима, што ће на скроман начин допринети бољем заједничком послу.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine