Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Уз подршку амбасаде Аустралије у Србији, Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Етно мреже, у резиденцији амбасадорке Аустралије, Џулије Патрише Фини, општина Пирот и град Сомбор потписали су Споразум о сарадњи.
Споразум су потписали Саша Тодоровић, градоначелник Сомбора и мр Владан Васић, председник општине Пирот.


Један од многих циљева будуће сарадње утврђене потписаним споразумом је и сарадња с протоколом Владе на промоцији пиротског и стапарског ћилима као препознатљивих регионалних брендова у функцији промоције Србије и високог дипломатског поклона, као и сарадња с донаторима и међународним организацијама на заједничким пројектима у области културе, традиције и мале привреде.
Председник општине Пирот, Владан Васић је након потписивања споразума о сарадњи, изјавио је да је намера локалне самоуправе већ дуже време да пиротски ћилим постане део протоколарних поклона српског Министарства спољних послова.
- Амбасада Аустралије је препознала наше традиционалне вредности и прикључила се нашој идеји да пиротски ћилим постане део протоколарних поклона наше дипломатије.  Веома нам је драго што се израда сличних рукотворина, израда стапарског ћилима, негује и у другом делу Србије, у Сомбору. Пиротски ћилим је далеко познатији, са много већом традицијом, али наша је жеља да заједничким наступом и едукацијом кадрова који израђују ћилиме, користећи дипломатске активности покушамо да комерцијализујемо то, и да јуди који се баве производњом ћилима у већем или мањем обиму имају економску корист – изјавио је након потписивања споразума, председник општине Пирот, Владан Васић.
Амбасадорка Фини је општини Пирот и граду Сомбору поклонола по један разбој за ткање ћилима, што ће на скроман начин допринети бољем заједничком послу.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine