Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Пројекат превођења вишкова бујичних вода Топлодолске реке у Завојско језеро биће настављен и то мора да буде прича коју ће заједнички да реализују Хидроелектрана Пирот и Град Пирот, констатовано је данас приликом обиласка ХЕ Пирот министра рударства и енергетике Александра Антића и директора Ђердапа, у оквиру кога послује и пиротска електрана Радмила Николића. Министар Антић је истакао да је овај пројекат од великог интереса за становништво, да нема било какве бојазни када је екологија у питању и да се то мора једноставно објаснити становништву.


- То мора бити прича коју ће заједно гурати и електрана односно ЕПС и локална самоуправа и једноставно у животу ове електране мора да буде далеко више комуникације са градским службама од којих очекујемо велику подршку. Резултат нашег састанка треба да буде израда плана и редоследа активности шта ће то електрана и град реализовати, у којим роковима и по ком редоследу активности, имајући да је једно од кључних питања вратити веру локалном становништву у тај пројекат и разбити неке њихове страхове да тај пројекат и тај тунел могу да угрозе њихово водоснабдевање, стање реке и слично, јер ми дубоко верујемо да је овај пројекат апсолутно у интересу локалне самоуправе, само то треба људима објаснити, морамо да одемо тамо и да им то објаснимо и вратимо поверење-казао је министар Антић.
Како је истакао Радмило Николић, директор Ђердапа, Хидроелектрана Пирот један је од најрепрезентативнијих објеката у Електропривреди Србије, у хидросектору.

- Значајна средства су уложена последњих година у ревитализацију поједине опреме и реконструкцију опреме сопствене потрошње и управљања. Оно што је будућност ХЕ Пирот јесте свакако довођење нових вода. У Електропривреди Србије ХЕ Пирот производи најскупљи киловат-час у хидросектору зато што је ово 100 посто вршна електрична енергија. Свакако, производни ефекти плус 30 посто значе за електроенергетски систем и саму електрану Пирот. У сарадњи са градоначелником Васићем и локалном заједницом надам се да ћемо локалном становништву презентовани пројекат завршетак радова Топлодолског тунела и презентовати то да практично од завршетка тог пројекта заједница ће имати само плус, а никако минус-казао је директор за производњу Ђердапа Радмило Николић. Делегацију Министарства са функционисањем пиротске електране упознао је директор ХЕ Пирот Љубомир Стојановић.



    Антић: Наредне године градиће се нова мала хидроелектрана

    Кључно је за нас да што пре уђемо у изградњу додатне мале хидроелектране у том прибранском делу и то је инвестиција која је већ јасно дефинисана и у озбиљној фази смо израде техничке документације да би могли да кажемо већ 2017. године да смо кренули са тим пројектом, казао је Антић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine