Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Одбор Скупштине Србије за правосудје, државну управу и локалну самоуправу је у начелу одобрио предложене измене Закона о финансирању локалне самоуправе. По предложеним изменама закона, од укупних прихода од пореза на зараде градовима ће, уместо садашњих 80 одсто, убудуће остајати 77 одсто, општинама 74 одсто, а Београду 66 одсто, док ће остало ићи у буџет Републике.


Тако ће, објаснила је на седници Одбора министарка за државну управу и локалну самоуправу Србије Ана Брнабић, од градова бити узето 1,3 милијарде динара, од Београда највише - 1,9 милијарди, а од општина 1,6 милијарди, а водило се рачуна да ниједна локална самоуправа не изгуби више од четири одсто прихода.

Министарка је рекла да су измене закона настале да би се превазишла неравномерност измедју Републике и локалне самоправе, као и због аранжамана са ММФ-ом.

Брнабић је истакла да се Србија није слепо придржавала онога што је предложио ММФ, већ да ће изменама тог закона, уместо захтеваних осам милијарди динара уштеда, бити прераспоредјено 4,8 милијарди динара пореских прихода.

“Нисмо се слепо држали онога што је ММФ тражио, показали смо да умемо да мислимо својом главом”, оценила је министарка.

Било је потпуно очекивано да одлуку Одбора прокоментарише Владан Васић, градоначелник Пирота. Рекли би из више разлога.

Најпре, тиче се финансирања локалних самоуправа, Затим, Васић је члан је Управног одбора Наледа  где је Ана Брнабић била председник, а сада министар за државну управу и локалну самоуправу, која је и предложила да се ублажи ранији предлог који је био погубан по финансирање локала. Уз све то, Владан Васић, био је један од гласнијих градоначелника који је ранији предлог критиковао.
Иако је овај предлог Закона бољи, Град Пирот ће идуће године од трансфера из Републике, добити 3о милиона динара мање!!!

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine