Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Пирот један од осам градова у којима се снимају сцене за овај филм.
У Пироту ових дана борави глумачка екипа која ради на снимању филма „Врати се, Зоне“, наставку култног филма „Зона Замфирова“ који је снимљен 2002. године.


Тим поводом данас је у Свечаној сали Градске управе одржана конференција за новинаре.

На почетку је присутне поздравио домаћин, градоначелник Владан Васић, пожелећи им успешно снимање филма. Он је истакао да се радује што ће Пирот ових дана пулсирати филмским духом и да очекује да ће Пирот поред тога што је град са повољним пословним окружењем постати и „филм фриендлy“ општина.
Присутне је поздравио и Бојан Ранђеловић, помоћник градоначелника за ванпривреду. Ранђеловић је глумцима пожелео добродошлицу и успешну реализацију пројекта и поручио да ће се Град Пирот потрудити да омогући свима да на квалитетан начин реализују своје дело.
Редитељ филма, Југ Радивојевић, рекао је да је Пирот важан град јер је Музеј један од најважнијих објеката у филму с обзиром да представља кућу Зониних родитеља. Он је додао да је Пирот један од осам градова где се снимају сцене за овај филм који представља једну озбиљну причу и велики пројекат.
Лик Зоне тумачи Бранкица Себастијановић која је овом приликом рекла да се радује снимању филма које почиње сутра.
Милан Васић игра лик Манета и како је истакао долазио је неколико пута у Пирот и увек је лепо дочекан. Васић је изразио задовољство што игра са таквом глумачком екипом и истакао добру сарадњу са редитељем.
Млада Марина Ћосић, још увек студент на Факултету драмских уметности, у филму игра лик Калине. Она каже да је пред њом велика улога и да ће дати све од себе да то успешно реализује.

Ива Стефановић тумачи лик Неде, Зонине измећарке и како каже она је Зонина најбоља другарица и навија за њих.

Љиљана Драгутиновић игра Манетову мајку Јевду. Овом приликома она је изразила наду да ће Пирот свесрдно помоћи реализацију овог великог пројекта.
Глумачку екипу употпуњује и Бранко Ђурић глуми попа Божу из Срема. Ђурић је кратко представио свој лик у филму.
Драгана Мићаловић, сестра Слободе Мићаловић која је играла у првом филму „Зона Замфирова“, срећна је што је део екипе и истакла да је у Пироту већ била када је сниман први део филма.
Семента Рајхард, глумица из Хрватске, такође употпуњује глумачку екипу која ради на филму „Врати се, Зоне“. Она се данас захвалила екипи што су јој указали поверење што ће она настојати да оправда кроз своју улогу. Семента Рајхард иначе у филму пева песму „Дуде, бело Дуде“.
Поред њих дете у филму игра Стефан Ивановић.

Мирослав Митић, продуцент који је продуцирао и први филм, сматра да су са другом групом глумаца дотакли филмску магију којој су тежили јер су успели да после три недеље снимања сниме 30% филма. У Пироту је овога пута 70 људи који раде на филму, рекао је Митић и додао да му је драго што је Пирот град у коме је дошла интернационална екипа.
Ево још детаља о филму:

„Врати се, Зоне“

Режија: Југ Радивојевић

Сценарио: Ивана и Мирослав Митић

Продуцент: Мирослав Митић

Сценограф: Александар Денић

Костимограф: Јелена Стокућа

Директор фотографије: Димитрије Јоковић

Глумци:

Милан Васић  – Мане

Бранкица Себастијановић – Зона

Ива Стефановић – Неда

Љиљана Драгутиновић – Јевда

Душан Матејић – Коте

Александар Ристоски – Поте

Никола Ристановски – Хаџи Замфир

 Милан Лане Гутовић – Јордан

Тања Бошковић – Попадија Сида

Нела Михаиловић – Таска

Рада Ђуричин – Калиопа

Исидора Рајковић – Уранија

Петар Пјер Рајковић -Божијак

Горица Поповић – Перса

Марија Стокић – Гена

Марина Ћосић – Калина

Милан Калинић – Лепи Перица

Зоран Карајић – Илија

Игор Дамњановић  -Враноје

Матеа Милосављевић – Милка

Јелена Пузић  - Златица

Горан Јефтић – Тајанствени господин

Љиљана Стјепановић – Дока

Бранко Ђурић  - Поп Божа

Никола Стошић – Манулаћ

Драган Марјановић – Газда Трајче

Стефан Јовановић  - Маре Мрав

Јована Стипић – Костадинка

Драган Вујић Вујке – Михаило

Драгана Мићаловић  - Дика

Милица Мајкић  - Шана

Семента Рајхард – Доне

Катарина Тричковић – Јуца

Мики Крстовић – Краљ Петар

Александар Вучковић  - Принц Ђорђе

Иван Денић – Мангуп 2

Иван Бекјарев  - Стратимир

 

Живот је бајка! Љубав између Зоне Замфирове, чорбаџијске ћерке, и кујунџије Манета после низа перипетија победила је класне разлике, дотад непремостиве у патријархалном Нишу. А после свадбе – стишаше се оговарања, а Зона и Мане уживају у свом браку испуњеном љубављу и страшћу. Али… Чаршија, увек спремна да помогне да се све закомпликује, не скида очи са Зоне, лепше и срећније него икада, и Манета, који ужива у чарима брака са вољеном женом истовремено својим талентом и радом од кујунџије постајући све бољи и цењенији јувелир. Љубомора и завист, подгрејане чаршијским оговарањима, стављају на искушење Зонин и Манетов дотад савршен брак. Као у бајци, протагонисти се суочавају са низом препрека које морају да савладају и антагонистима које морају да победе да би остварили своје емоционалне и материјалне циљеве, а они се час допуњују час сукобљавају доводећи наше јунаке у низ драматичних ситуација са неизвесним расплетом.

А кад се нешто закувава, свака искра доприноси кључању, а у чаршији има много ликова који потпирују или смирују ватру или, просто, на свој начин, попут „мирођије,“ зачине оно што ће се закувати – Калина, Дока, Таска, тетке Уранија и Калиопа, Коте, Поте, хаџи Јордан, Перса, Манулаћ, Неда, Лепи Перица, Јевда, хаџи Замфир, Ташана, Гена, поп Божа, попадија Сида, Божјак, Маре Мрав, Јуца… Неписано правило да је најчешће лакше склопити него сачувати брак и учинити га оазом хармоније и љубави две идеалне половине добија још једну потврду, а наши јунаци морају да праве изборе и делују у складу са њима, полако сазревајући и учећи да препознају приоритете и бирају путеве који ће их довести до жељеног циља. Драматични развој ситуације, испреплетане доживљајима осталих ликова, уноси елементе комедије у ову романтичну, мелодрамску причу с почетка 20. века.

ЛОГ ЛИНЕ Прође и то – Зона Замфирова, кћи, по угледу и богатству чувеног, хаџи-Замфира, после низа перипетија, удаде се за кујунџију Манета и тако љубав победи класне разлике, дотад непремостиве у патријархалном Нишу. Шта је било после – тема је наставка најгледанијег домаћег филма, чија је радња смештена у стари Ниш и Београд 1905- 1908. године. Љубомора и завист, уз ситне пакости и оговарања, као и сукобљавање емоционалних и материјалних циљева, стављају на искушење дотад савршен Зонин и Манетов брак, а драматични развој ситуације, испреплетане доживљајима осталих ликова, уноси елементе комедије у ову романтичну, мелодрамску причу с почетка 20. века.

СИНОПСИС „Врати се, Зоне“ је прича о двоје младих који се, савладавши све класне, социјалне и патријархалне препреке, налазе на почетку брака и формирања стабилне породице. Неписано правило да је најчешће лакше склопити него сачувати брак и учинити га оазом хармоније и љубави две идеалне половине, добија још једну потврду, а наши јунаци морају да праве изборе и делују у складу са њима, полако сазревајући, учећи да препознају приоритете и бирајући путеве који ће их довести до остварења и хармоније материјалних и емоционалних циљева. 1905. године у патријархални Ниш са европским утицајем стижу и промене према којима свако од протагониста заузима различит став. Чаршија, стално отворених очију и ушију и гласа који се брзо разноси и далеко стиже, увек спремна да помогне да се све закомпликује, не скида очи са Зоне и Манета, који уживају у својој љубави и страсти. Она је лепша и срећнија него икада, „светли се као Света Богородица Тројеручица“, у браку вољена и мажена, а удата за најперспективнијег човека у чаршији. Мане ужива у чарима брака са вољеном женом, истовремено, својим талентом и радом, од кујунџије постајући све бољи и цењенији јувелир. Стално се усавршава и изучава нове јувелирске технике које примењује на изузетној огрлици коју ради за Зону, а која је симбол његове љубави према Зони. Зона брине о кући и Манету, а уз другарицу Гену, сада удату за енглеског лорда, прати и модне трендове у складу са европским модерним токовима. Мане има нови материјални циљ, постављен захтевом једног тајанственог човека, изасланика краља Петра Карађорђевића, који му доноси дијамант да му да прави сјај. Успешно обављен задатак могао би да му донесе титулу званичног краљевог јувелира. Све то и више је него довољно да изазове завист и љубомору. Љубомора, завист, сплетке, основни покретачи заплета, почињу да нарушавају скоро савршену хармонију Зониног и Манетовог брака, јер тој хармонији недостаје само једно – нема деце. Зона је наизглед потпуно задовљна својим животом не одајући утисак да јој смета што и после две године брака нема децу, па чаршија доноси закључак да их она и не жели. Дубоко у себи, покушавајући да то сакрије од свих, Зона чезне за дететом и њена највећа мука је што никако да остане трудна уз забринутост да је нероткиња.

Проблем настаје кад то почне озбиљно да брине целу чаршију, а посебно тетку Доку, додатно подстакнуту чаршијским оговарањима. Она на свој начин покушава да„ујдурише“ ту ствар, чак и јадног попа, који се ње искрено боји, под претњом увлачи у свој “инџилирски план”. Зона, горда и поносна, под маском савршено срећне жене од свих кријући своју највећу муку, лако упада у замке своје некадашње супарнице Калине, која се, иако сада удата жена и мајка, још увек нада да може освојити Манета. Иницијални заплет између Зоне и Манета настаје кад Зона посумња у Манетову верност. Зонин избор да, подстакнута својом љубомором и чаршијским оговарањима, уђе са Калином у отворени сукоб који кулминира тучом усред чаршије, доводи до проблема у Зонином и Манетовом односу и дотад срећном браку. Мане је растрзан између приватних и пословних проблема, што се одражава на оба плана. Протагонисти се суочавају са низом препрека које морају да савладају и антагонистима које морају да победе да би остварили своје емоционалне и материјалне циљеве, а они се час допуњују, час сукобљавају доводећи наше јунаке у низ драматичних ситуација са неизвесним расплетом. Кад се нешто закувава, свака искра доприноси кључању, а има много ликова који потпирују или смирују ватру или, просто, на свој начин, попут „мирођије,“ зачине оно што се кува – Калина, Дока, Таска, Јевда, хаџи Замфир, Ташана, тетке Уранија и Калиопа, поп Божа и попадија Сида (у Ниш дошли из Војводине), Коте (сада ожењен Калином), Поте, хаџи Јордан, Перса, Манулаћ (послат у Грац на „високе чколе“ као сметењак који не може да заборави Зону, а у Ниш се враћа са потпуном трансформацијом), измећарка Неда, Лепи Перица, Гена, поп Божа, попадија Сида, Маре Мрав, Јуца, београдски јувелир Враноје, Тајанствени Господин, краљ Петар Карађорђевић, принц Ђорђе Карађорђевић, турски изасланик министар спољних послова Ахмет Тевфик паша, новинар Стратимир, власник „Трговачке касине“ газда Трајче, Божјак, Зонина сестра Костадинка и зет Михаило, нишки трговци и занатлије и још много живописних ликова, који су, свако на свој начин, уплетени и у Зонину и Манетову причу.

Наравно, чаршија је вазда ту да помогне да се ствари закомпликују до неслућених граница. Зона напушта Манета и враћа се у хаџи-Замфирову кућу, чиме од чаршије поново добија епитет „побегуља“. Заплет кулминира Зониним одласком у Београд код сестре Костадинке у тренутку кад је Манету украдена огрлица са дијамантом. Зона у Београду упознаје једну другачију културу, погледе на живот и обичаје, у многоме различите од њеног патријархалног Ниша.

Она тамо не налази своју срећу, али спознаје свој пут до ње, одлучна да сачува свој брак и породицу. У Ниш се враћа са својом огрлицом, заједно са својим мужем – званичним краљевим јувелиром Манетом, а епилог ове приче је крштење Зониног и Манетовог детета.

Извор: Плусонлине

Joomla templates by Joomlashine