Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Након Тијабарске цркве, која је потпуно реновирана, завршава се и реновирање Пазарске цркве, тачније уређење ентеријера цркве, али и санација темеља који су због влаге и због чињенице да су укопани у земљу, представљали потенцијалну опасност по објекат централне градске цркве.


Радове је данас обишао председник општине Пирот Владан Васић заједно са општинским већником Александром Ћирићем.
Васић је казао да је након улагања у околне цркве, последњих година много урађено и на реновирању градских цркава, које су биле у веома лошем стању.
- Оно што смо урадили у Тијабарској цркви, урађено је и овде. Урађено је подно грејање са могућношћу прикључивања на топлану или изградње сопственог котла. То је заиста веома значајно у зимском периоду за вернике који долазе у цркву. Са друге стране, ми смо цркве заштитили од пропадања, обновили их. У овој цркви је доста тога урађено на санацији темеља и влаге, откопавани су зидови и санирани темељи. Унутра су озбиљни радови извршени. Ове године смо око пет милиона издвојили за ове намене, прошле године 7.5 милиона, наредне године ћемо такође око 5 милиона уложити.  Овде ћемо негде са око 2.5 милиона динара наставити уређење ентеријера, заштиту зидова, уградњу котла, заштиту облога и спољашњости, а покушати да решимо и цело двориште. Око два милиона ћемо покушати да обезбедимо и за Тијабарску цркву за сређивање звоника, и још милион динара за друге цркве. Настојимо да наши верски објекти имају подршку локалне самоуправе како би у пристојнијим условима могле да раде и живе-закључио је Васић.
Јереј Миљан Панић каже да је од суштинске важности за Пазарску цркву била санација влаге и дотрајалог пода.


-Ови радови су били од суштинске важности за сам храм. Прошле године смо обележили 180 година од изградње храма, који је имао одувек проблеме са подземним водама и влаге јер је укопан у земљу. Настављени су радови почетком септембра и то нам је било суштински важно да се ради санација и заштити храм од пропадања. Замењен је дотрајали под и урађена хидроизолација.Имамо велику и значајну помоћ од локалне самоуправа на челу са председником Владаном Васићем јер су они показали висок степен разумевања и ангажовања око обнове храмова и у Пироту и у околини-закључио је јереј Панић.
Он је додао да би радови требали у потпуности да буду завршени до краја месеца, како би се предстојећи Божић, који је слава Пазарске цркве, дочекао у реновираном храму.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine