Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Феноменалним концертом Јована Маљоковића и његовог бенда, изложбом дела ћилимова из богатог фундуса Музеја Понишавља из Пирота, али и доделом признања и захвалница, односно диплома полазницима Школе ћилимарства и уметничке радионице “Летећи ћилим”, намењене најмлађима, на спектакуларан начин завршен је овогодишњи Фестивал пиротског ћилима други по реду.

Градоначелник Пирота казао је да је ћилим наше богатство, и то не само наше пиротско богатство, већ и богатство Србије.

-Срећан сам што смо очували пиротски ћилим, оживели радионице пиротског ћилима у протеклих пар година, поново имамо жене које уче и научиле су да ткају. Укључили смо и децу, да се и они врате традицији и ја се надам да ће пиротски ћилим преживети савремена времена и да ће опстати. Овај фестивал је права прилика да из ризнице Музеја видимо репрезентативне примерке, који се ретко виђају, и позивам људе да искористе ту прилику. Ми смо пиротски ћилим заштитили и он има заштићено географско порекло, али ту не желимо да станемо. Желимо да он буде део нематеријалног културног наслеђа Србије под заштитом УНЕСЦО-а и идемо ка томе, већ смо обавили неке разговоре. Припремили смо и 25 ћилима која ћемо поклонити Хиландару и ја очекујем да делегација Града отпутује средином септембра на Свету Гору и поклони Хиландару ову колекцију ћилима-казао је Васић.

Непроцењива колекција пиротских ћилима Музеја Понишавља

-На овом фестивалу ћилима, другом по реду, грађани ће моћи да се упознају и са ћилимима који нису били изложени прошле године. Наша збирка ћилима има преко 360 ћилима-казао је кустос Музеја Понишавља Александар Репеџић. Он додаје да је најстарији изложени ћилим из 1880 године.

Радмила Влатковић, директорка Галерије у Пироту, али и стручњак који је радио елаборат о заштити географског порекла пиротског ћилима казала је да је потребно заштитити све што је везано за пиротски ћилим, да нам не би неке шаре и детаљи одлазиле ван Пирота и да неки не би својатали пиротски ћилим.

-Треба учинити много тога на заштитит код УНЕСЦО-а, а затим треба одлучити да ли ће се елаборат допунити како би се заштитили и детаљи са пиротског ћилима-каже Влатковићева.

За крај Фестивала наступио је феноменални Јован Маљоковић са својим бендом. Маљоковић је у Пироту премијерно представио српски џез, односно својеврсну фузију џеза са мелодијама које су део наше културне баштине.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine