Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Драгана Тончић, председница Скупштине града Пирота и Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота, уручили су уговоре градјанима који су конкурисали на  за суфинанаисрање мера енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта “Чиста енергија и енергетска ефикансност за грађане у Србији”.

Корисницима подељена још 174 уговора по прошлогодишњем конкурсу. Прва 102 уговора додељена су још у новембру, што је укупно по конкурсу за 2023. годину 276 уговора за које је од стране државе опредељено 44  милиона динара  што је заједно са средствима које улажу гражђани око 90 милиона динара.

Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота истакао је да по програму који Град Пирот од 2021. године реализује са Републиком овај конкурс који је вишеструко значајан за локалну заједницу. “Са данашњим уговорима имаћемо укупно 586 уговора што значи 586 објеката који су енергетски ефикасни. За нас је овај пројекат важан јер је он у складу са осталим пројектима које реализујемо а односе се на очување здраве животне средине. Утрошићемо мање енергије, наша животн средина ће бити чистија и здравија, рачуни наших грађана ће бити мањи. До сада је генерисано 84 милиона динара за ове сврхе” – рекао је Цолић.

Он је најавио да ће и ове године бити отворен нови јавни позив са нових 37,5 милиона динара за исте намене и подсетио да ће поред овог пројекта заштите животне средине  и великог пројекта гасификације и исто толико значајног  пројекта изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, пројекта компостирања отпада, примарне селекције, секундарне сепарације и целокупног циркуларног управљања отпадом,  Пирот бити један од првих градова у Србији који испуњава норме здраве животрне средине као и у свим високо развијеним земљама ЕУ.

Бојан Ивковић, градски енергетски менаџер, каже да би ове мере, након потписивања уговора  требало да буду реализоване до краја лета а у међувремену се расписују нови конкурси који доприносе енергетској ефикасности.

“Паралелно са овим, пошто је реч о вишегодишњем конкурсу за неколико дана ће бити потписан уговор између Министарства и Града који се односи на 2024. годину где ће Пирот из републичког буџета  добити  22,5 милиона динара  а из сопственог ће определити додатних 15 милиона  чиме ће за ову намену на располагању бити 37,5 милиона динара. Мере које ће бити обухваћене овим конкурсом су све оне мере које су и до сада подржаване, замена столарије, изолација фасаде, набавка соларних панела за производњу електричне енергије, израда пројектно техничке документације. Ивковић је најавио да постоје назнаке да ће ове године моћи да се реализује и мера која прошле године није реализована јер није било заинтересованих привредних субјеката а то је мера изолације таваница. Ове године има заинтересованих привредних субјеката па ће грађани моћи да искористе ове мере и да санирају своје објекте, поручио је градски енергетски менаџер.

Нови конкурс за 2024. годину за грађане очекује се већ од наредног месеца.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine