Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је у великој скупштинској сали Градске управе Пирот одржан скуп на којем су представљање новоштампане књиге Драгољуба Јовановића и дефинисани даљи правци истраживања његовог опуса.

Драгољуб Јовановић рођен је у селу Гњилан поред Пирота 1895. године. Школовао се на Сорбони, где је одбранио две докторске дисертације. После студија 1923. године дошао је у Београд где је на позив и по препоруци Слободана Јовановића постао је најпре доцент, а затим и ванредни професор Правног факултета у Београду.

Био је један од првих интелектуалаца у Југославији свога доба који су од почетка уочавали велику опасност од фашизма и нацизма. Као велики противник тих идеологија стално је упозоравао у својим делима и говорима на ту опасност. Иницирао је стварање Народног фронта Југославије за борбу против фашизма. Народни фронт је створен 1936. године у његовој кући у Професорској колонији у Београду.
Умро је у Београду, 23. маја 1977. године. Постхумно је 2010. године судски рехабилитован, тако да је пресуда којом је осуђен проглашена ништавном, јер је у поступку доказано да је била искључиво резултат политичког прогона.

29. март 2019. је одржан научни скуп у САНУ „Друштвено-политичка и научна мисао Драгољуба Јовановића”.

Срђан Јовановић, Драгољубов унук том приликом је рекао да је циљ скупа да се представе све књиге које су штампане последњих година, а њих је 17, као и да се формира Радно тело које ће имати за циљ стално бављење опусом и ликом Драгољуба Јовановића.

О новоиздатим књигама говорио је и др Момчило Исић, историчар, иначе приређивач 15 књига Драгољуба Јовановића. Дневничке белешке у четири тома обухватају период од 1915. до 1973. године, а за публиковање их је приредио   др Исић, који потписује и обимну уводну студију Драгољуб Јовановић и његов дневник, на почетку првог тома.   

Са објављивањем свих ових дела на потезу је академска заједница која треба да извуче оно што је универзално и трајно у његовим делима, рекао је професор Љубиша Митровић, социолог. Према његовим речима, Јовановићева дела пуна су кровних теорија које су од универзалног значаја.

Организатори скупа били су Град Пирот и потомци Драгољуба Јовановића.   опуса 

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine