Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Нови сајамски  догађај  посвећен транспортно-логистичкој индустрији – Logistics&Transports Thessaloniki Expo 2024 у Солуну окупио је 120 излагача из Грчке и балканских земаља. Услуге и производе  изложиле су транспортно-логистичке компаније, луке, шпедиције, железнички и друмски оператери, представљена је најновија магацинска опрема, ИТ логистички системи и комерцијална возила.

Представници Слободне зоне Пирот су 11. и 12. марта 2024. године, представили логистичке услуге, могућности за пословање у режиму Слободне зоне Пирот и одржали значајан број састанака са учесницима сајма како би уз појачану сарадњу са Луком Солун, логистичким, транспортним компанијама омогућили још боље и конкурентније услуге корисницима Слободне зоне Пирот.

Велико интересовање присутних било за  погодности  пословања у Слободној зони Пирот  које инвеститорима  омогућавајз значајне уштеде и ефикасност у пословању било код производње или трговине,  по чему је Слободна зона Пирот као транпортер и логистичар,  била јединствена на Сајму.

Сајам логистике и транспорта у Солуну је употпунила и конференција LOGI.C 24 која је одржана у оквиру сајма, где је представљање и могућности за пословање у режиму Слободне зоне Пирот. Презентација је одржана 11. априла 2024. године у оквиру панела „Креирање стратешког плана за логистику и транспорт на Балкану и Југоисточној Европи“, где је на примеру Слободне зоне Пирот представљена транспортно-логистичка решења уз  модел пословања компанија без царине и ПДВ-а који значајно олакшава проток робе и новца и прави значајне уштеде у пословању. Као и штанд, презентација Слободне зоне Пирот је изазвала многобројна интересовања учесника конференције.

Лука Солун, са историјом дугом 2.300 година, означена је као лука од међународног интереса, а коришћењем Луке Солун и успостављањем добрих веза могле би да остваре значајне уштеде трошкова у транспорту робе било код допреме или отпреме робе за кориснике Слободне зоне Пирот. Када је у питању сарадња грчких и српских фирми, концепт пословања преко слободне зоне није нов, датира још од 1923. године када је основана прва слободна зона Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Луци Солун на површини од 9,4 ha. Трговина са братском Грчком је одувек добро функционисала, а у наредном периоду очекујемо још већу сарадњу узимајући у обзир настале промене у ланцима снабдевања – изјавио је Владимир Илић, извршни директор Слободне зоне Пирот.

Штанд Слободне зоне Пирот је посетио и градоначелник Пирота мр Владан Васић и истакао да ће наступ Слободне зоне Пирот омогућути успостављење контакта са транспортним и логистичким фирмам из Грчке како би пружили што боље и конкурентније транспортне и логистичке услуге корисницима Зоне као и могућности за привлачење грчких компанија, саопштила је СЗП.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine