Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На позив Савеза јеврејских општина Србије,  остварена  је значајна и плодоносна посета Београду делегације из Пирота, ради представљања публикација и активности које се односе на живот Јевреја у Пироту, холокауст и локалну културу сећања. Делегацију су чинили мр Владан Васић, градоначелник, Владица Тошић, историчар и градски већник, Јасна Ћирић, председница Јеврејске општине Ниш, Мила Панајотовић, историчар и виши кустос Музеја Понишавља, Предраг М. Видановић, историчар и виши архивиста Историјског архива у Пироту и Давор Лазаревић, историчар и директор Историјског архива у Пироту.

У оквиру посете је реализована пешачка тура “Јеврејски Београд”, обилазак Јеврејског историјског музеја и састанак са представницима израелске компаније “Аштром” која је власник шопинг центра у Рајићевој улици. Обављени су и разговори са Стефаном Саблићем, представником Јеврејског културног центра и договорена даља сарадња и размена културних садржаја.

У синагоги Сукат шалом су представљене публикације “Шалом из Пирота”, ауторке Миле Панајотовић и “80 година од страдања пиротских Јевреја” аутора Предрага М. Видановића као и идеје за даље унапређење сарадње са јеврејском заједницом кроз отварање јеврејског меморијала у Пироту, постављање “стоплерстеине” , односно “камена спотицања” као инсталација у простору које евоцирају успомене на страдале Јевреје, али и организацију српско-јеврејског бизнис форума у Пироту.

Пиротска делегација присуствовала је  Шабат служби у синагоги и Свечаној вечери у кошер кухињи. Поред домаћина, господина Данијела Богуновића, председника Савеза јеврејских општина Србије, и Исака Асиела, врховног рабина, промоцији су присуствовали и Арон Фукс, председник Јеврејске општине Београд, представници још неколико јеврејских општина, чланови Удружења Пироћанаца у Београду као и десетак припадника јеврејске заједнице из Лос Анђелеса и Њујорка.

Извор: Пиротске вести 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine