Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На данашњи дан, 3. децембра 2003. године, актуелни градоначелник Пирота мр Владан Васић изабран је на функцију, тада председника општине Пирот и то као први непосредно изабрани челник Пирота.

Тим поводом, градоначелник Васић био је гост у студију Пиротских вести где је сумирао 18 година од како је на челу Пирота. У међувремену Пирот је добио статус града, изграђено је много капиталних инфраструктурних објеката, много нових објеката се гради или реконструише, а по резултатима које је до сада постигао, многи познаваоци прилика, историчари и стручна јавност, већ сада о њему говоре као најуспешнијем челнику Пирота у последњих неколико деценија.

-Нисам ни ја ни веровао, ни планирао да ћу оволико бити челник Пирота поготову што су тада – 2003. године били ванредни избори па је било неизвесно да ли ће годину дана касније бити нових избора или ће мандат трајати четири године. Од почетка мог мандата сам зацртао себи да не причам ствари које људи воле да чују, а да их не остварим, већ да причам оно што ћу остварити или ћемо се залагати свом силом да се оствари. Кад погледам моју политичку каријеру од те 2003. године до данас, врло мало је ствари које сам рекао, а које се нису оствариле, и поносан сам на то-казао је Васић.

Васић: Пирот – од “проклете авлије” са духом турске касабе, до модерног малог европског града

-Говоримо о дугом периоду, много тога се десило, али ја се стално враћам на речи покојног премијера Ђинђића који је заиста у тих неколико речи показао стање у Пироту у то време. Мислио је на то да је Пирот мрачан, и буквално и фигуративно, да су рупе на сваком кораку, да је град неосветљен, да нема пројектну документацију ни за шта. Није било пројеката из области привреде. Ја мислим да сада град изгледа потпуно супротно. Имамо пројектну документацију колко волите, за све области, за пројекте у вредности од милион динара па до пројеката вредности више милиона еура. Усвојили смо План капиталних инвестиција и имамо преко стотину готових пројеката. Сада имамо нови аутпут, нову фабрику Тигар Тајерса, једног од највећих извозника у Србији, фабрику која привлачи људе из других градова Србије да дођу овде, да живе и раде, много људи је продефиловало овде док се градио коридор, из Шпаније, Грчке, Бугарске, имамо развијен туризам, објекте у које је град уложио као што је караула у Дојкинцима, имамо ЗИП центар за младе и Стартап центар за ИТ стручњаке-каже Васић и додаје да посебно радује чињеница да је дошло до промене предузетничког духа код људи, што је логична последица свих позитивних ствари које су се дешавале и дешавају.

-Свега тога нисмо имали 2003. године. Добили смо и модерну биоскопску салу у Дому културе, имамо позоришни фестивал који је тренутно у току, међународни фолклорни фестивал на који су долазили фолклорци из целог света. Захваљујући инфраструктурним објектима из области спорта попут хале, Затвореног базена, добили смо пливачки клуб, ватерполо клуб, овде се одржавају такмичења из области пливања, имамо гимнастички клуб, напредовала је кошарка, јаки смо у борилачким спортовима, добили смо Клуб малог фудбала и још много других спортских клубова. Коју год област да дотакнемо, много тога је унапређено и од града са духом турске касабе, сада имамо дух малог града на Југоистоку Европе. Највећа промена десила се када је реч о свести људи, у једном тренутку смо се стидели нашег града, причало се негативно о граду, сада се поносимо нашим градом. Пример за то је Кеј који је био мрачен, трава неокошена, сада је осветљен и понос је града, слично је и са тврђавом и многим другим објектима-казао је Васић за Пиротске вести. 

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine