Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота, мр Владан Васић, упутио је још један допис, отворено писмо, надлежним институцијама, које се односи на режим рада ХЕ Пирот.

Писмо објављујемо у интегралном облику.

“Опште је познато да река Нишава протиче кроз центар Пирота и дели град на две целине. Пре више од 90 година направљен је насип са обе стране реке, као одбрана града од изливања и плављења. Истовремено је, визионарски, засађен двоструки дрворед липа. У последњих 20 година, локална самоуправа Пирот је овај дрворед подмладила, продужила и допунила новим садницама. Истовремено смо Кеј осветлили, поплочали стазе мермерном коцком, и од Водопривреде преузели редовно кошење и одржавање површина уз реку. На тај начин смо добили једно од најлепших шеталишта у Србији, и несумњиво, најпрепознатљивији симбол града. Сви Пироћанци се поносе Кејом. Пошто је Нишава чиста и уређена река, не мали број Пироћанаца је током лета користи за купање и освежење од летњих температура.

То је управо и разлог што се вама обраћам. Наиме, у Пироту постоји и ради ХЕ „Пирот“, која послује у склопу „ХЕ Ђердап“ и која користи воду из вештачког Завојског језера за производњу струје, што је, такође, за добробит и Пирота и Србије.

У склопу ХЕ „Пирот“ је изграђено и велико компензационо језеро, на преко 40 ха, које служи да, када ХЕ „Пирот“ ради, прими воду из ХЕ, а затим је полако упушта у реку Нишаву, не утичући на повећање водостаја саме Нишаве.

На жалост, неретко се дешава, да се вода из ХЕ „Пирот“, директно упушта у реку Нишаву. 40м3/с је огромна количина хладне језерске воде, која подигне ниво реке за 1-2 м, знатно охлади реку низводно и негативно утиче на биљни и животињски свет у реци, чинећи је при томе небезбедном реком, а о купању у реци нема ни говора. Напомињем и то да је у протеклих неколико месеци, дошло и до два немила догађаја утапања младих људи, када се стицајем околности, такође вода из ХЕ „Пирот“ директно уливала у реку.

Зато апелујем на вас, као најодговорније људе у енергетском сектору Србије, да прилагодите режим рада ХЕ „Пирот“, а нарочито у летњим месецима, без директног испуштања воде у реку, већ најпре у поменуто компензационо језеро, што му је и основна намена. Верујем да заједно, а за добробит свих нас, можемо да променимо ову вишедеценијску праксу.

Тиме ћемо омогућити људима да уживају безбедно у реци, позитивно утицати на биљни и животињски свет низводно, без угрожавања производње струје. Надам се да ово схватате као реалан и добронамеран предлог.”, наводи се у писму градоначелника Васића.

Писмо је достављено:

– Проф. др Зорана Михајловић, Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Републике Србије

– Господин Милорад Грчић, в.д. директора Јавног предузећа „Електропривреда Србије“

– Господин Драган Максимовић, директор за производњу електричне енергије „ХЕ Ђердап“    

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine