Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Усвајањем Закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић најавила је да ће за десетак дана почети потписивање уговора са локалним заједницама у циљу повећања енергетске ефикасности у индивидуалним домаћинствима. Пирот је више него спреман дочекао мере ресорног министарства које ће својим средствима делимично помоћи локалне самоуправе, с обзиром да је из буџета Пирот већ определио 5 милиона динара за подизање енергетске ефикасности у индивидуалним домаћинствима.

Према правилнику о суфинансирању мера предвиђене су четири категорије. У првом случају суфинансираће се постављање термичке изолације зидова, крова, таванице и других делова термичког омотача у износу од 2 милиона динара. Затим, суфинансирање замене прозора, врата и осталих елемента термичког омотача са, такође, 2 милиона динара, набавка и инсталација котлова или етажних пећи на пелет у вредности од 500 хиљада динара, и суфинансирање инсталације соларних панела у износу 500 хиљада. Владан Васић, градоначелник Пирота, каже да идемо у корак са временом и да смо међу првима који су до сада предузели низ мера у циљу подизања енергетске ефикасности у својој средини.

“Већ постоји неколико зграда у граду које су добиле субвенцију локалне самоуправе за обнову фасада. У међувремену смо размишљали како да подстакнемо енергетску ефикасност у индивидуалном становању и ова иницијатива ресорног министарства је наишла на отворена врата локалне самоуправе. Ми смо за те намене издвојили за ову годину 5 милиона динара, а толико би требало да буде и учешће министарства. Јавио се велики број локалних самоуправа, али се надам да ћемо у тој конкуренцији, због тога што смо први реаговали, што смо у пројекту РЕЛОФ 2, што имамо буџетски фонд, на Градском већу смо донели правилнике како распоредити средства, бити у предности и добити од министарства 5 милиона динара. Дакле, укупно 10 милиона динара за енергетску ефикасност индивидуалних домаћинстава за 2021. Субвенција је до 50 посто и толико ће бити учешће грађана тако да ће у енергетску ефикасност у Пироту бити уложено 20 милиона динара за индивидуална домаћинства. То ће бити довољно за око 100 домаћинстава”- каже Васић.

Васић је додао да је интересовање грађана изузетно велико и због тога ће тај програм бити настављен и следеће године. После потписивања уговора са министарством објавиће се јавни позив за привредне субјекте који ће испоручивати опрему, затим ће бити расписан и јавни позив за индивидуална домаћинства. Важно је знати, истакао је Васић, да су усвојени услови конкурса: – да је објекат легалан, да у објекту станује власник, да су измирене обавезе према органима државе, узима се у обзир искоришћеност површине објекта, колика је висина процентуалног финансијског учешћа грађана, постојеће стање термичког омотача, која се врста енергента користи и слично.  

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine