Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је одржана конститутивна седница Женске одборничке мреже Скупштине града Пирота која окупља све одборнице актуелног сазива локалног парламента. Од укупно 56 одборника Скупштине града 23 су жене. Према речима председнице Скупштине града, др Милене Димитријевић, све одборнице потписале су изјаву о приступању Женској одборничкој мрежи са основном идејом да се још више унапреди положај жена у заједници. Чланице мреже су се упознале са радом и активностима Женске парламентарне мреже на републичком нивоу, изабрана је координаторка и њена заменица, техничка секретарица и усвојен је пословник о раду. Данашњем скупу присуствовала је и начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић.

Председница Скупштине града Пирота, др Милена Димитријевић, је истакла да је Женска одборничка мрежа неформалног карактера, заснована на принципу добровољности, без истицања страначке припадности. Циљ је да се јединствено снажније утиче на решавање питања и проблема, пре свега оних, који се тичу положаја и статуса жена у локалној заједници. На овај начин, сматра др Димитријевић, одборнице постају видљивије у локалној самоуправи, у Скупштини града и тако ће моћи да сва питања и проблеме ставе на агенду одлучивања.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, каже да је град Пирот са великим задовољством приступио оснивању Женске одборничке мреже.

“Лично мислим да нема велике поделе, поготово у јавном животу, на мушка и женска занимања. Сви способни људи у Пироту који желе да се баве јавним послом су добродошли, а кад погледамо бројке имамо чиме да се похвалимо. Имамо доста жена у Градској управи, међу функционерима Управе града, као што су начелнице, помоћнице градоначелника, међу одборницама као што сте чули, више од 40 процената, у Градском већу, и ја не правим разлику међу сарадницима да ли је мушкарац или жена, битно је да одговорно обавља свој посао. Циљеви Женске одборничке мреже су да се активније укључе у све друштвене токове са акцентом на веће учешће у јавном и политичком животу, равноправност полова, сузбијање насиља над женама и у породици, ширење свести о женској солидарности и оно што је актуелно у свим временима јесте економско оснаживање жена” – рекао је, поред осталог, Васић.

Изражено у процентима, додао је Васић, 41 посто чине жене у Скупштини града, У Градском већу 33 посто, толико и међу помоћницима, међу директорима установа и предузећа 45 посто, у чланству управних одбора градских установа 53 посто, надзорних одбора 42 посто, чланство жена у телима која оснива Скупштина града износи 40 процената.

Народна посланица и чланица Женске парламентарне мреже, Оља Петровић, очекује добру сарадњу са Женском одборничком мрежом у циљу размене искустава, знања и развијања нових идеја. Женска парламентарна мрежа постоји од 2013. године у Народној скупштини Републике Србије. Постигла је значајне резултате и постала признати чинилац у области родне равноправности, унапређењу положаја жена у Србији, како на националном тако и регионалном нивоу. Она је додала да су борба за једнака права и неприкосновене слободе пример да је међупартијска сарадња могућа када је заједнички циљ у питању, а то је јачање и унапређење људских права поред осталог рекла је, народна посланица, Оља Петровић.  

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine