Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Вишегодишња и веома добра сарадња града Пирота и Националне службе за запошљавање у циљу смањења незапослености настављена је и ове године. Тим поводом данас је потписан Споразум о техничкој подршци у реализацији програма запошљавања за две мере – стручна пракса и јавни радови. Споразум су потписали заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић, директор Филијале Пирот Националне службе за запошљавање, Драган Јенаћковић, и председник локалног Савета за запошљавање, Ненад Петровић.

Локални Акциони план запошљавања је недавно усвојен на седници Скупштине града. Пирот је један од ретких градова који је испоштовао целокупну законску процедуру и благовремено урадио План запошљавања. Ненад Петровић, председник Савета за запошљавање, каже да је реч о трогодишњем Плану за период од 2021. до 2023. године. Део Плана предвиђа реализацију програма кроз техничку подршку Националне службе за запошљавање.

“Реч је о Програму јавних радова и Програму стручне праксе. Вредност ових програма је 13 милиона динара, стручне праксе осам, и јавних радова пет милиона. Кроз Програм јавних радова планирамо да ангажујемо 45 незапослених лица са евиденције Националне службе, а да кроз Програм стручне праксе ангажујемо 29 волонтера приправника. Циљ нам је да највише ангажујемо високообразоване људе, тако да ће 20 лица бити са високом стручном спремом, 5 са вишом и 4 са средњом. Јуче смо предали захтев Националној служби за суфинансирање Програма самозапошљавања и мислим да смо једна од ретких локалних самоуправа која је пре рока предала захтев. Кроз тај Програм доделићемо 39 субвенција. Пирот је из буџета издвојио 5 милиона динара за самозапошљавање и очекујемо из републичког буџета још 4,75 милиона динара. Програм за дефицитарна занимања реализоваће се са ЗИП Центром за младе из Пирота” – рекао је Петровић.

Укупан буџет града Пирота за ове програме износи 19 милиона динара. У наредне две године биће повећан за по 500 хиљада динара.

Према речима Драгана Јенаћковића, директора Филијале Пирот Националне службе фокус група су високоoбразовани људи млађи од тридесет година. Мада неће бити запостављени ни старији од педесет, или дугорочно незапослена лица.

“Много више средстава је издвојено него ранијих година, скоро 40 нових привредних субјеката ће се отворити, толико људи ће започети свој мали бизнис у Пироту. Поред свих ових програма и мера и са националних нивоа се реализују јавни позиви. Слични су, почев од стручне праксе, јавних радова, самозапошљавања, запошљавање из категорије теже запошљивих лица и тако даље. Желим да захвалим локалној самоуправи града Пирота јер показују висок ниво друштвене одговорности. Прошле године добила је признање Националне службе, јер уназад пет година Пирот је издвојио више од сто милиона динара чиме је обухваћено преко петсто лица. Многи млади људи су преко тих програма дошли до посла што је изузетан резултат” – каже Јенаћковић.

Град Пирот годинама негује добру праксу у циљу смањења незапослености каже Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота.

“Усвојили смо локални План запошљавања на трогодишњем нивоу као плански документ који нам даје основ да спроведемо све мере. Желим да истакнем обуке на радном месту које од ове године реализује ЗИП Центар за младе, а све из разлога добре праксе коју смо имали на другим пројектима. Ове године почињемо са милион динара, а у наредне две са по милион и по. Захваљујем Националној служби са којом годинама добро сарађујемо. Бележимо приметан тренд смањења незапослености у граду Пироту. Морамо да размишљамо и о томе како да се помогне секторима које је пандемија највише погодила. Ових 19 милиона неће бити једини извор за реализацију оваквих програма, већ су ту и међународни донатори. Пирот је један од пет градова у Србији где се спроводи пројекат обуке на радном месту” – изјавио је Цолић.

Цолић је подсетио да је недавно двеста радника запошљено у Предузећу “Макарон мода” , а у плану је да још триста буде упошљено. У развоју је и ИТ сектор у Пироту па се очекује да ће и у овој области бити видљив помак у наредном периоду. 

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine