Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Седница Скупштине града Пирота протекла је, као што се и очекивало, у духу расправа о веома важним планским документима који су данас били пред одборницима. Наравно, највише пажње побудило је усвајање Просторног плана града Пирота за период до 2035. године. Већином гласова Просторни план је усвојен, као и планови генералне регулације “Крупац”, “Суково” и “Китка 2”. Пре почетка седнице одборници су упознати са иницијативом о оснивању Женске одборничке мреже коју су потписале 23 одборнице локалног парламента.

Председница Скупштине града Пирота, др Милена Димитријевић, сматра да је оснивање Женске одборничке групе од великог значаја. Комисија за родну равноправност и једнаке могућности иницирала је ову идеју коју су све одборнице, укупно 23, потписале. То је први корак, каже др Димитријевић, окупљања око заједничке идеје јачања жена у локалној самоуправи.

Саму седницу Скупштине града, др Димитријевић, је оценила као ефикасну, конструктивну и веома добро припремљену. Сви известиоци о темама су детаљно говорили, тако да је свакоме могло бити јасно о чему се расправљало. Врло је битно да су данас усвојени значајни плански документи за развој града Пирота.

“Очекивала сам да ћемо бити једногласни око доношења Просторног плана града Пирота. Али, то се није десило, петоро одборника није дало свој глас. Када правите План развоја наравно да размишљате и о туризму. Развој туризма доноси многе бенефите за људе где би се градили центри. Испало је као да инвеститори чекају у реду да почну градњу и да нам загаде животну средину. Мени је то тотално неспојиво, тако да ће, наравно, пре свега да се води рачуна о заштити и квалитету наше животне средине”- изјавила је председница Скупштине града, др Милена Димитријевић.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, је и овог пута указао на то да је Просторни план града кровни документ у области урбанизма. Израда Плана почела је у марту 2019. године, уз поштовање свих процедура до његовог данашњег усвајања.

“Сва документа и закључци Скупштине града Пирота су испоштовани, од забране изградње малих хидроцентрала на Старој планини до забране превођења дела воде Топлодолске реке. На овај начин смо покрили цео град из области урбанизма. Просторним планом је покривено хиљаду двеста квадратних километара. Просторни план даје најширу слику, ако желите нешто детаљније имате планове генералне регулације и планове детаљне регулације. Просторни план је омогућио израду тих планова нижег реда где се све предвиђа до танчина. Ако нешто није предвиђено Просторним планом онда се не може радити, оно што јесте, на пример мале хидроцентрале на Нишави, морате радити планове детаљне регулације и они улазе опет у устаљену процедуру”- каже Васић.

Градоначелник Васић сматра да нису оправдане примедбе опозиције и није разумео разлоге зашто део опозиције није гласао за усвајање Просторног плана.

“Просторни план је испоштовао све претходне одлуке. Ако сте имали увид током јавне расправе нека питања која су имали грађани испоштовали смо, као и њихове примедбе. Очигледно да они налазе неки нов начин за своју политичку егзистенцију, јер њихов Покрет “Одбранимо реке Старе планине” више нема основа за причу и сада се тражи нека нова прича, попут туристичких потенцијала, који ће евентуално бити грађени на територији Топлог Дола, што само може да води у развој, а никако у деградацију. Надао сам се да Просторни план буде усвојен једногласно, а да се на неким другим питањима споримо. Буџет је увек тема где се можемо спорити, а неки правци развоја града, као што је Просторни план, изградња соларне електране, инвестиције, је нешто где треба да се сви сложимо, па макар да сете и опозиција”- изјавио је Владан Васић.

Др Жарко Тодоровић, шеф одборничке групе “Најбоље за Пирот” каже да је седницу обележило усвајање Просторног плана града Пирота.

“Једна од добрих ствари овог Плана јесте дефинитивно брисање локација за изградњу мини хидроцентрала са територије Парка природе “Стара планина”. Сматрам то изузетном победом грађана. Овог пута није дефинитивно избрисана могућност превођења вишка бујичних вода Топлодолске реке. Овде постоји могућност да се у наредном периоду јави могућност да нека скупштина, уз сагласност локалних заједница, опет актуелизује то питање. Друга наша велика примедба јесте изградња будућих туристичких центара на јако осетљивим локацијама као што су “Мрамор” и локације изнад Топлог Дола и Дојкинаца. Ми сматрамо да то може бити велика претња за Стару планину, уништење водотокова и деградација села. Ми развој туризма видимо као еко-етно туризам у постојећим насељима. Не желимо да Стара планина буде као Златибор, или Копаоник. Мора да остане онаква каква јесте”- каже др Тодоровић. 

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine