Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Ирена Вујовић, министарска заштите животне средине, данас је посетила Пирот. Том приликом са градоначелником Владаном Васићем, начелницом Пиротског управног округа Драганом Тончић и представницима локалне самоуправе и Регионалне депоније обишла је радове на постројењу за секундарну сепарацију отпада у оквиру Јавног комуналног предузећа "Регионална депонија Пирот".

У изјави за медије министарка Ирена Вујовић истакла је да је ово добар пример сарадње јединице локалне самоуправе са Министарством заштите животне средине, с обзиром да је реч о пројекту у којем је министарство издвојило преко 170 милиона динара, заједнички са учешћем Града. Пројекат изградње компостане у оквиру Регионалног центра за управљање отпадом у Пироту подразумева три фазе, а тренутно је при крају друга фаза, у којој је урађена хала по најмодернијим стандардима. Према речима министарке Вујовић, предстоји трећа фаза, а овом приликом разговарало се о динамици набавке опреме за секундарну сепарацију. Поред осталог, тенденција је да се сметлиште у индустријској зони у Пироту, такође, среди.

Министарка за заштиту животне средине најавила је додатна улагања у Регионалну депонију Пирот и истакла да ће овде бити направљен регионални центар за шест општина.

Министарство заштите животне средине ће у наредном периоду радити и на чишћењу мањих несанитарних депонија, Пирот је на том списку међу 89 јединица локалне самоуправе, рекла је министарка Вујовић.

Градоначелник Владан Васић навео је да Град Пирот има доста спремних пројеката за заштиту животне средине јер желе да управљају отпадом. Како је Васић рекао, објекат за секундарну сепарацију ће са опремом и са механизацијом коштати око два милиона евра, а ускоро ће потписати уговор и за постројење за пречишћавање отпадних вода.

Директор ЈКП “Регионална депонија Пирот”, Небојша Иванов каже да се Пирот успешно мапира када је реч о заштити животне средине, а њихова одговорност као Регионалне депоније је веома велика.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, истакао је овом приликом да је екологија скупа, али се већ десетак година уназад ради на решавању проблема из ове области у Пироту, у плану је и постављање аутоматске станице за праћење квалитета ваздуха. 

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine