Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Археолошка ископавања у парку на Калеу, поред средњовековне тврђаве Момчилов град из дана у дан откривају нове, до сада мало познате или потпуно непознате детаље о римском Туресу. Најновија открића археолога Музеја Понишавља указују да је Пирот био својеврстан тржни центар-емпориј, а откривају се увелико и темељи и две куле древног војног утврђења у коме су се налазили помоћне легије моћне римске војске.

Турес је имао важан стратешки положај јер се налазио на средокраћи веома важне римске комуникације-Виа милитариса, и то између веома јаких у то доба центара Наисса-садашњег Ниша и Сердике, односно Софије у Бугарској.

Како је Пиротским вестима казао археолог Музеја Понишавља мр Предраг Пејић, ревизиона ископавања на подручју Калеа показала су да је ово утврђење имало већи значај нешто што се на основу досадашње литературе из области археологије знало. Наиме, сматрало се да се на Калеу налазила Кула мотриља, међутим, испоставило се с обзиром на најновије детаље, да се овде налазило значајно војно утврђење.

„Новим истраживања свакодневно се открива да је Пирот био знатно насеље и да је захватао површину од преко 10, можда и 20 хектара што говори о обимним остацима археолошким римског насеља, и не само римског и касно-античког и рано-византијског јер на потесу Сарлаха имамо друго утврђење које је измештено из равнице. То све указује да је у време Константина ово равничарско утврђење напуштено и да је ново утврђење егзистирало на брду Сарлах. Осим што је био знатније насеље и значајна путна станица, био је и емпориј, односно тржни центар зато што се налази на средокраћи античког Наиса и Сердике. Он је био спона између та два града и у том времену морало је да постоји значајно насеље које би одржавало путну мрежу и штитило је у сваком погледу-каже археолог Пејић.

По до сада доступним извештајима са ранијих ископавања из 1953. годиен бедеми утврђења били су ширине 2.2 метра, али су најновија ископавања показала да су бедеми много шири.

-Међутим, ми сада констатујемо да је бедем у скоро половини његове дужине много шири, чак 3.75 метара, а да је остала половина ширине 2.2 метара. Сада имамо много више података, а открили смо и две куле, једну правоугаону, другу потковичасту, тако да сада са много више детаља доказујемо да је на простору античког Туреса постојало у рано-римском периоду, највероватније другом и трећем веку војно утврђење помоћне јединице римских легија.То је било утврђење које је димензија 150 са 100 метара и креће се до данашњег главног семафора и хотела у центру града. Наш задатак је да откријемо и пружимо све релевантне податке о структури бедема и утврђења римског кастела, а надлежни Завод за заштитну споменика културе у Нишу ће након наших истраживања урадити пројекат презентације и надам се да ће бити позитивно решено у односу на очување археолошког римског наслеђа-каже Пејић.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine