Сертификована општина са повољним пословним окружењем

После јучерашњег драматичног стања у Пироту због причињених поплава данас је ситуација нешто боља. Вода се постепено повлачи, али је стање и даље тешко и прати се сваког тренутка каже, заменик градоначелника Пирота, Милош Цолић. Кризни Штаб је у сталном заседању и направљени су планови како да се настави са пружањем помоћи. Јутрос око 8 часова и 30 минута, када смо на Кеју разговарали са годподином Цолићем, видело се да се Нишава повлачи у основно корито и да је за око пола метра нижа у односу на јуче.

“Ситуација на терену се прати из часа у час и стање је знатно боље него јуче. Нишава се повлачи у корито, ниво реке је за више од пола метра нижи у односу на јуче. Ноћас смо пратили стуацију у Пољској Ржани и Малом Јовановцу. Обишли смо цео терен почев од Присјанског насеља, Рогоза, Ржане до осталих места која су била угрожена. У Рсовцима се Височица излила, али ситуација није толико алармантна да би људски животи били угрожени. Општи је закључак да су они канали које је град урадио оправдали своју намени, али са многим каналима због великог плавног таласа ситауација је слична као са свим рекама у јужном и југоисточном делу Србије током јучерањег дана”.Цолић каже да је уређење канала Рогоз спречило поплаве ширих размера, али да у горњем току помоћи није било јер је плавни талас био изузетно јак.

“Део канала Рогоз који смо уређивали је апсолутно спречио поплаву ширих размера. У горњем делу насеља вода се излила, једноставно велика количина воде у једном тренутку се сручила. Кризни штаб је пратио стање и успели смо да испод надвожњака проширимо канал и омогућимо бољи проток. То се десило и у Ржани где је стање повољније. Када су елементарне непогоде оваквог типа чак и тамо где је уређен терен увек постоји ризик и то је немогуће спречити. У Блату је била тешка ситуација, а од јутрос имамо информацију да је тамо стање, готово, нормално. Већ су направљени планови да се помогне грађанима где је најпотребније и обезбеди достава хране и других намирница”. изјавио је Цолић

Водоснабдевање града је уредно. Црпна станица “Бериловац” у потпуности је оправдала своју намену јер упркос великом замућењу изворишта вода у Тијабари је исправна за пиће. Вероватно би овај део Пирота био без воде  неколико недеља да није изграђена ова фабрика воде.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine