Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Локална самоуправа града Пирота је од самог почетка припреме Индустрије одеће “Први мај” Пирот за реструктурирање и приватизацију била заинтересована за уметнине овог Предузећа каже, градоначелник Пирота, Владан Васић. У Пвом мају има много скулптура, уметничких слика, изузетних мозаика. Тада није било разумевања од стране људи који су водили приватизацију, руководства нити синдиката. Уметничка дела су припала делу Првог маја који није приватизован.Град је постао власник комплекса “Стадион”, али без Хотела и прилаза, односно паркинга, каже, поред осталог, Васић.

“Захваљујући Агенцији за приватизацију ми смо три значајне скулптуре приказали граду и туристима реновирајући Бели трг и могу само да замислим шта би било да смо Трг уређивали новим скулптурама. Колико би то изазвало полемике, колико кошта, ко ће да их ради, да ли је потребно ангажовати домаће или стране уметнике. Све те проблеме смо превазишли тиме што смо три одлично одабране скулптуре поставили, а комисија уметника из Галерије их је одабрала . Једна је јапанска скулптура – “Суза”, друга је једног француског скулптора – “Жена и музика” и трећа је “Зец”, нашег скулптора. Оне нису наше власништво. Сада хоћемо да целокупну уметничку збирку, све које су пописане и процењене, откупимо као град”- каже Васић.

Говорећи о куповини уметнина Првог маја и Хотела “Стадион” Васић је, поред осталог, рекао да је наишао на велико разумевање садашње стечајне управнице која је ставила у један пакет оба предмета приватизације, и Хотел и уметничка дела.

“Стављајући то у један пакет  она је испоштовала заинтересованост локалне самоуправе за оба предмета приватизације. Мораћемо да издојимо око двеста, двеста педесет хиљада евра у динарској противредности на следећој седници Скупштине, приликом ребаланса, јер сам обавештен да је вредност оба предмета приватизације око петсто хиљада евра, а да ће почетна цена бити 250 хиљада евра. Надам се да ћемо као локална самоуправа, зарад будућих генерација у Пироту, постати власник и уметничких дела и Хотела “Стадион”. Увек постоји могућност да нас неко надлицитира, али се надам да неће”.

Градоначелник Васић, тренутно, није могао да каже какви су планови са Хотелом “Стадион” јер је у доста лошем стању. Каже да се не може реконструисати ни Градски стадион без власништва над Хотелом јер се Хотел налази испод западних трибина, а и оне треба да се реконструишу што је у плану капиталних инвестиција града Пирота.

Извор: Пиротске вести

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine