Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Пирот је град који се с правом поноси на неке од својих производа чији квалитет не бледи упркос времену. Прича о пиротским брендовима често треба да се понавља сматра градоначелник Пирота, Владан Васић. Ако Србија има брендове, онда, део тих брендова су и пиротски производи. Познато је који су то брендови, каже Васић.. Пиротски ћилим је број један, онда качкаваљ, пиротска пеглана кобасица, јагње и тако даље. Локална самоуправа је у сарадњи са Заводом за интелактуалну својину заштитила ознаку географског порекла за пиротски ћилим и пиротски качкаваљ. У току је заштита ознаке географског порекла за пиротску пеглану кобасицу.

“На сву срећу имамо произвођаче који користе ту заштиту, као што је Млекарска школа. Заштита помаже производима да буду тражени, да имају вишу цену, а да су купци сигурни одакле потичу, и у географском смислу и у смислу квалитета. Планирамо да и даље промовишемо пиротске производе у сарадњи са НАЛЕД-ом и министарством. Жеља нам је да ћилим буде на листи УНЕСЦО-а као нематеријално културно наслеђе, то би још више подигло његову цену и заинтересованост за њега. Не одустајемо од идеје да Министарство спољних послова не само уврсти ћилим као протоколарни поклон него и да све наше амбасаде у свету имају бар по један пиротски ћилим. То стално понављам и мислим да од тога не треба одустати. Сада смо видели у току 2020. године када је била епидемија ширих размера колико је људи дошло у Пирот, колико је људи дошло на Стару планину, и сви они су желели да из Пирота понесу неки од ових производа, било да је то шустикла мањих димензија ћилима, или сир, качкаваљ ,пеглана кобасица. Сви су то тражили и то треба искористити”- каже Васић.

Једна од идеја која је све ближа стварности јесте отварање Музеја ћилимарства у Пироту. Градоначелник Васић каже да се на томе ради и да се од тога неће одустати.

“Музеј ћилимарства је, такође, идеја коју желимо да остваримо у наредном периоду. Имамо једну прелепу архитектуру, кућу која је склона паду и која ће бити срушена. То је Бела мачка. Ангажовали смо Завод за заштиту споменика културе из Ниша да све битне елементе из те куће, као што су дуборези, врата, столарија, све оно што је вредно извучемо пре рушења, да направимо добар пројекат реконструкције и изградње новог објекта Бела мачка где ћемо вратити те сачуване предмете, а намена тог простора биће Музеј ћилимарства. Мислим да ће то бити јединствен објекат и нови хит у туризму Пирота, поред реновиране Тврђаве, природних лепота, Музеја који се доста посећује. Музеј ћилимарства ће бити нешто што ће привлачити пажњу. Не могу да кажем да ли ће то бити 2022. или 2023. године пошто ћемо радити на изради пројектне документације и сагледавању колико је потребно пара обезбедити да би то саградили”. рекао је градоначелник, Владан Васић.

Извор: Пиротске вести

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine