Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На последњој седници Скупштине града Пирота, у 2020. години, усвојено је решење о давању сагласности на нацрт Уговора о јавно приватном партнерству за реконструкцију и одржавање јавне расвете на територији града. Енергетски менаџер града, инжењер Бојан Ивковић, детаљно је образложио, кроз бројке и јасну рачуницу шта Пирот добија реализацијом Уговора поводом јавне расвете. Поједини одборници, који нису били сагласни, као једини аргумент против, без икаквог нумеричког образложења и упоредних података, навели су да им се не допада овакав вид сарадње, а зашто им се не допада то нису објаснили. Градоначелник Пирота, Владан Васић, навео је прецизне податке о оствареним уштедама кроз јавно приватно партнерсто на већ постојећем примеру у нашем граду, а када је реч о јавној расвети све анализе показују оправданост  реализације јавно приватног партнерства и за уличну расвету, на шта је сагласност дало и Министарство привреде Владе Србије.

Градоначелник, Васић, каже да јавно приватно партнерство у Европи датира одавно. Примењује се у случајевима када постоји интерес улагања приватног капитала у случају где јавни партнер нема довољно пара, или знања за реализацију одређеној пројекта. Досадашње искуство на примеру замене система грејања у школама путем јавно приватног партнерства јасно  показује колике су уштеде. Раније се трошило 26 милиона за грејање, сада 15 што је уштада за град од 11 милиона динара. Васић каже, поред осталог, да је завршена јавна набавка за градску расвету, а припрема се јавно приватно партнерство за градски и приградски превоз.

“Што се тиче јавне расвете могли смо да је постепено модернизујемо, или да узмемо велики кредит, за шта нисам присталица, или да из Буџета издвојимо милион и триста хиљада евра колика је обавеза приватног партнера у модернизацији јавне расвете. У том случају би се одустало од других пројеката, као што је изградња базена, реновирање неке школе или улице” каже Васић.

На студији за јавно приватно партнерство поводом уличе расвете радило се неколико година. Европска банка за обнову и развој платила је стручњаке из Немачке који су помагали домаћим стручним службама. Направљен је катастар 6. 400 сијаличних места која треба заменити лед расветом, урађен прорачун уштеде и време исплативости инвестиције. На основу тога урађена је студија изводљивости на коју је сагласност дало Министарство привреде, односно комисија за јавно приватно партнерство при том министарству.

“Пирот је у 2019. потрошио око 48 милиона динара, а у 2020. око 52 милиона. Од тога око осам милиона се давало ЈП “Комуналац” за одржавање, а остало су трошкови електричне енергије. После замене свих сијалица у граду утрошак струје би требало да падне за 75 посто, јер су лед сијалице далеко ефикасније од садашњих сијалица. Уговор подразумева да ћемо ми у даредних 12 година давати фиксну накнаду приватном партнеру у износу од 38 милиона динара и плаћати струју око осам до девет милиона динара. Кад то саберемо то је јефтиније него што данас дајемо, а имаћемо ефикаснију и бољу расвету , а после истека периода уговора са приватним партнером целокупна расвета и уштеда остаје само граду. У првој половини ове године требало би да се замене све сијалице и да од тог тренутка крене уговор са приватним партнером уз гарантовану уштеду и смањење потрошње електричне енергије. Банке су дале своје гаранције пре него ми почнемо да измирујемо своје обавезе и сматрам да је оваква врста јавно приватног партнерстава, уз постигнута ограничења и транспарентност, веома добра и да други градови томе прибегавају” – изјавио је, поред осталог, градоначелник Васић.

Извор: Пиротске вести

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine