Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Годишње из Бужета града за одржавање уличне расвете у граду и селима издвоји се око 48 милиона динара. С обзиром на настојања локалне самоуправе Пирота да се мере штедње, где год је то могуће, подигну на виши ниво један од начина се види у реализацији јавно приватног партнерства. Такав концепт подразумева дугорочну сарадњу измедју јавног и приватног партнера која је законом регулисан. Енергетски менаџер гарада Пирота, Бојан Ивковић, сматра да овај концепт има и те како своје добре стране. Предност је у томе што се, конкретно, систем уличне расвете унапређује у техничком погледу, локална самоупрва не ангажује свој новац већ то ради приватни партнер и самим системом упрвља приватни партнер. Наш град је на путу да ускоро потпише један такав уговор.


“Поред тога што не ангажујемо наша финансијска средства за куповину и одржавање опреме очекујемо знатно мање рачуне за утрошену електричну енергију. Оно што је врло битно ми добијамо много квалитетнију расвету, и то је један од наших циљева. Добијањем лед расвете имаћемо бољи спектар и осветљеност и то већ имамо у неким иулицама. Приватни партнер све време води рачуна о одржавању и одговоран је за резултате тог система. Ако оствари добре резултате њему се исплаћује финансијска надкнада, што је и његов интерес, али и ми штедимо. Управо у томе се и огледа обострана корист овакве сарадње. Дакле ми желимо квалитетну, савремену расвету, а да уз то троши мало струје.

Ми смо у овај пројекат кренули још 2016. године, али тај концепт који смо некад предложили технички је превазиђен па смо урадили други. Тада је Скупштина донеле одлуку да се крене у поступак припреме документације и јавног позива. Истичем да смо добили велику помоћ Европске банке за обнову и развој, као вид донације, јер смо имали изузетно стручне консултанте. Епидемиолошка ситуација је одложила јавни позив, али се надамо да ће конкурс ускоро бити приведен крају. Концепт који смо ми изабрали подразумева припремни период у трајању од шест месеци у којем би приватни партнер заменио сву опрему и инсталирао светиљке на целој територији града, што значи и у селима. Када се то комисијски утврди почиње да траје период од дванаест година који подрзумева извршавање главне обавезе. Уговором се предвиђа да сва опрема, после истека уговореног периода, буде у функцији, она остаје граду и тада сва уштеда остаје локалној самоупрви што је и један од најважнијих циљева” изјавио је Ивковић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine