Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Сарадња са стручњацима Завода за заштиту споменика културе наставља се утврђеном динамиком. Последњих неколико месеци сарадња је интензивирана и са стручњацима Завода на честим састанцима разговара се о реализацији неколико значајних пројеката, првенствено везаних за објекте који су стављени под заштиту државе. Најзначајнији је пројекат реконструкције објекта Бела Мачка, каже Бојан Ранђеловић, помоћник градоначелника за ванпривреду.


Стручњаци Завода ових дана раде на изради Елабората фактичког стања објекта, који би требало да буде завршен до средине децембра. У договору са Заводом, по изради Елабората, стручњаци ће, без накнаде урадити Пројекат реконструкције, али ће нам они бити коопартнери и са њима ћемо заједно аплицирати за средства код фондова, тако да ће из будућих одобрених средстава надокнадити трошкове израде пројектне документације. Већ сада се зна будућа намена објекта. У реконструисаној згради биће смештен Музеј ћилимарства, с обзиром да се тренутно у депоу Музеја Понишавља чува 300 пиротских ћилима, који ће бити изложени, а у једној од зграда биће смештена и Радионица за израду ћилима, каже Ранђеловић.

Није се запоставио и пројекат реконструкције Зелене пијаце. Ових дана је формирана Радна група за израду пројектног задатка и идејног решења у циљу сагледавања тог простора. И Парк, и сама Зелена пијаца, чак и околни објекти су под заштитом Завода. Очекујемо да идејно решење буде завршено до краја године, а да се у наредној години изради пројектно техничка документација и да се крене у реализацију пројекта.

Оно што се логички надовезује на питање Зелене пијаце, је и дугогодишњи проблем локације Аутобуске станице, о чему је такође разговарано са стручњацима Завода, каже Ранђеловић.

После реконструкције Средњег града Тврђаве, наш циљ је да се наставе радови и на Горњем граду, али и да се уреди поростор око саме Тврђаве, каже Ранђеловић.

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine