Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Упркос одлагањима рокова за завршетак радова на изградњи Затвореног базена у Пирот до којих је дошло на захтев извођача радова, фирми “Путеви” Ужице и “Јединство” Севојно, изградња овог импозантног објекта приводи се крају, а о колико комплексном објекту је реч, сведочи и чињеница да се испод самог базена налази најсавременија опрема за рекуперацију ваздуха, затим системи за филтрирање отпадних вода, системи за климатизацију а одржавање базена учиниће јефтинијим и соларне плоче које такође треба да буду инсталиране.

Сама шкољка базена производ је компаније “Мирта” и представља најсавременији производ овакве врсте који је, када је о пливачком делу реч, коришћен  и за надметања на Олимпијским играма у Сиднеју.Пиротске вести су са директором Дирекције за изградњу града Браниславом Костићем “завириле” у само срце Затвореног базена.

Како каже директор Костић, Затворени базен представља изузетно комплексан објекат, што се види тек кад се погледа каквим је све системима опремљен овај објекат испод саме шкољке базена.

-Ово је највећи јавни објекат у граду. Димензије објекта су 65 пута 65 метара и састоји се од две етаже. У приземљу је софистицирана опрема-техничка етажа са комплетном управљачком јединицом за рад свих система на базену, климатизацију, вентиилацију, третман воде, хлорисање воде, филтрирање отпадне воде, догревање ваздуха и друге системе. Постоји веза за градску котларницу а урадићемо и везу за соларне панеле који ће умногоме појефтинити рад овог система. Сама конструкција базена се налази на бетонским стубовима и одигнута је 3.6 метра од коте пода техничке етаже. Шкољка базена је направљена од прохромских лимова, реч је о такозваном “мирта” систему, који је најсавременијем на свету, каже Костић и додаје:


-Олимпијада која је одржана у Сиднеју је држана на базеним управо направљеним на оваквом систему и та компанија је толико јака да свакога дана негде у свету изгради се базен који се базира на “мирта” систему. Што се тиче осталог садржаја у приземљу ту је део који се односи на одржавање базена, управа, просторије за хитну помоћ, полицију, редаре, билетарница, пресс сала, као и комерцијални део, спа, теретана, ђакузи  и по ободу објекта, неких 14 локала. Спрат је намењен за канцеларије, али пре свега за посетиоце и купаче који ће користити базен. Налази се свлачионица, дезо-баријера и велики и мали базен. Велики базен је димензија 33 пута 25 метра, што је довољно за одржавање ватерполо утакмица, а мањи базен за непливаче је димензија 8 пута 12.5 метра и он је на једном делу дубине 60 центиметара, да би у другом делу дубина била највише 1.2 метра дубине. Велики базен је дубине стандардних два метра. Већ су постављене трибине, са укупно 200 седишта у четири реда, а постоји и галерија на коти изнад трибина која је намењена медијима који би могли да снимају и преносе утакмице на базену. Финансијски и грађевински гледано негде око 92-93 процената радова је завршено, остало је у грађевинском делу да се постави базенска керамика око великог базена, такозвана плажа, да се уради неколико прозорских отвора да се застакле и да се ради на унутрашњој браварији  и столарији, за то имамо материјал и извођачи већ почињу да раде на томе. Остало је и да се повежу електроинсталације у један комплексан систем, видеонадзор, заврши повезивање на нову трафо станицу коју смо набавили и оно што је највећи део јесте постављање фасаде која је такође наручена и очекујемо да већ наредне недеље почне постављање-каже Костић.

-Што се тиче наших уговора које имамо са извођачима “Јединством” Севојно и “Путевима” Ужице, то је да је СО Пирот 28. децембра одобрила на њихов захтев продужетак рока до 30. априла, а почетак рада базена можемо да очекујемо негде у току лета јер треба да се заврши део простора око базена, да се поставе соларни панели и наравно да се изврши пробни рад базена, формирање комисије за технички пријем и добијање употребне дозволе за објекат-закључује Костић за Пиротске вести. Вредност изградње Затвореног пливачког базена износи преко четири милиона евра, а финансирају је држава и општина по систему пола-пола.

Joomla templates by Joomlashine