Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Владан Васић: Производи са географском ознаком важан ресурс за локални развој!Данас је у Скупштини Града Београда одржан први Швајцарско-српски форум о производима са географским пореклом (ГИ): ОриГИнал из Србије, у организацији НАЛЕД-а и СЕЕДЕВ-а уз подршку Швајцарске агенције за међународну сарадњу.
Форум је у име НАЛЕД-а отворио градоначелник Пирота, мр Владан Васић, а окупљенима су се обратили и Вук Радивојевић, покрајински секретар за пољопривреду и амбасадор Швајцарске у Србији, Њ.Е. Филип Ге.

Овом приликом разговарало се о значају ознаке географског порекла коју је у Србији до сада понело 57 производа – међу којима су пиротски качкаваљ и пиротски ћилим – и који носе значајан потенцијал за брендирање локалних заједница из којих потичу, као и за подстицање економског раста.

Стручњаци из Швајцарске су на Форуму поделили искуства ове земље у промоцији локалних производа на глобалном тржишту.
Градоначелник Васић између осталог истакао је: „Храна, рукотворине и занатски производи са географском ознаком су вредан ресурс за локални развој. Подршком Савезима попут ОриГИнала и Етно мреже чувамо идентитет и традиционална знања која се преносе генерацијама и зато се радујемо размени знања с нашим гостима из Швајцарске како би нам својим искуствима помогли да што пре ухватимо корак са најбољима.“

У оквиру филма о производима са географским пореклом из Србије приказаног на Форуму, представљена је и Занатска задруга за израду пиротског ћилима “Дамско срце“ из Пирота.

Из обраћања градоначелника Васића издвајамо и следеће: „Са нешто више од 50 заштићених производа Србија мора да нађе начин не само да прошири ову палету већ и да постојеће боље промовише и пласира на домаћем и светском тржишту. Производи с географском ознаком су синоним не само за аутентичност већ и за квалитет. За три четвртине наших грађана, ГИ ознака је потврда да су састојци коришћени за припрему искључиво из краја из којег је производ, а 54% да је произведен на традиционалан начин. То је значајно веће поверење које гајимо према овим производима него грађани Европске уније. Сваки други становник ЕУ сматра да је ГИ ознака потврда места и начина припреме, али тек сваки трећи да је то потврда квалитета и порекла.“

Извор: Плусонлине

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine