Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота мр Владан Васић данас присуствује важном скупу у Београд у организацији НАЛЕД-а. На овом скупу биће речи о процесу брендирања као својевсном генератору привредног раста локалних средина.
- Ми сви у Србији имамо неки благи осећај важности наших локалних производа, али не радимо пуно на томе да се заштити географско порекло, брендирамо и повећамо им врендост. У сарадњи НАЛЕД-а и амбасаде Швајцарске на Форуму у Београду ја ћу имати уводно излагање на ту тему.

Ми смо заштитили 2002. године пиротски ћилим, 2013. године пиротски качкавља, у процесу је заштите пиротска пеглана кобасица. У пракси, по заштити географског порекла долази до повећања тражње и конкурентности производа на тржишту, долази и до повећање производње. Примера ради, пиротски качкаваљ може да се производи само у Пироту. Тражња је значајно већа. Млекарска школа је некада имала огромне количине качкаваља на залихама, није имала тржиште, а сада је то прошлост, раде максималним капацитетом, порасла је и цена, а порасла је и цена млека. Дакле сви су на добитку, а генератор тога је брендирање прозвода и заштита географског порекла-казао је Васић.

Извор: Пиротске вести

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine