Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На позив Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР-а), Еурегиона Елба-Лаба (ЦЗ-ДЕ) и Града Дрездена, састанак Извршног комитета АЕБР-а, Генерална скупштина, годишња конференција и повезани догађаји, одржани су у Дрездену од 23. до 26. октобра 2019. Тема овогодишње скупштине и конференције била је ПРЕКОГАНИЧНА КУЛТУРА-ИЗГРАДЊА ПОВЕРЕЊА ПРЕКО ГРАНИЦА.
Састанку Извршног комитета, Скупштини и годишњој конференцији присуствовали су представници српског дела Еурорегиона Нишава: Владица Тошић, копредседник Еурорегиона и члан Извршног комитета АЕБР-а, Видојко Панајотовић, координатор Еурорегиона и члан Скупштине АЕБР-а и Милан Поповић, члан Управног одбора Еурорегиона и члан Скупштине АЕБР-а.

Еурорегиона Нишава је препознат од стране АЕБР-а као лидер у овом делу Европе, који промовише и подстиче прекограничну сарадњу и бави се изградњом институционалне прекограничне сарадње. Могућности будуће сарадње у великој мери ће зависити од спољних фактора које иницира Европска унија, али и од иницијативе локалних актера пограничних подручја. Прекогранична сарадња доприности изузетној видљивости развојне помоћи ЕУ чији су пројекти најпрепознатљивији на локалном нивоу.
По први пут, током пет деценија постојања АЕБР-а, на годишњој скупштини изабрана је нова председница АЕБР-а, госпођа Анн-Софи Бацкгрен из Финске. Такође, усвојен је извештај о раду, финансијски извештај за 2018. годину и буџет АЕБР-а за 2020. годину.

Једна од најзначајнијих тема у Дрездену била је како ће се избор новог руководства Европске уније одразити нарегионални развој и кохезиону политику после 2020 и предлог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније. Европска комисија је за следећи дугорочни буџет ЕУ (2021–2027.) предложила осавремењавање кохезионе политике, главне улагачке политике ЕУ и једног од најконкретнијих израза европске солидарности. Главне одлике предлога Комисије за осавремењену кохезиону  политику односе се на:

    Усмереност на кључне приоритете за улагања

    Кохезиона политика за све регије и прилагођенији приступ регионалном развоју

    Мање правила, јасније и сажетије одредбе, флексибилнији оквир

    Снажнија повезаност с европским семестром ради побољшања улагачког окружења у Европи

Европска комисија је у предлогу новог буџета од 2021 до 2027. године предвидела 14,5 милијарди евра за претприступну помоћ, што је повећање од 20 процената у односу на актуелни буџет. То значи да ће бити више новца за Србију и цели регион западног Балкана, како би се припремили за приступање Европској унији.

Извор: Пиротске вести

 

 

Унапређење пословне климе у Србији

Израда плана развоја Града Пирота за период 2021. - 2028. године

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine