Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Председник општине Пирот мр Владан Васић, гостујући синоћ у емисији “Да, можда не” на РТС 1, код Оливере Ковачевић, казао је да су државне субвенције инвеститорима на примеру компаније “Тигар тајерс” биле пун погодак јер је упошљено преко 700 људи, па тако сада у “Тигар тајерсу” ради скоро 3.000 људи.“Компанија “Тигар Тајерс” која је у власништву француског и светског гиганта “Мишелина” представља светлу тачку пиротске привреде. У њој ради 2.970 људи, а уз субвенције државе, у новој фабрици “Биг Тигар” која представља инвестицију од преко 200 милиона евра запошљено је 770 људи. Ако знамо податак да свако здраво радно место у производњи креира још три нова радна места у услужним делатностима, онда је то пун погодак па је та субвенција државе безначајна у односу на ефекте које производи”, казао је Васић.У емисији, у којој је гостовао и бивши министар економије Небојша Ћирић, било је речи и о лошим примерима субвенције државе инвеститорима.

Између осталих, било је реч и о компанији “АХА Мура Први мај”. У том случају је, како је речено, држава била престрога према бившем власнику Ђорђију Ницовићу и раскинула уговор о приватизацији, да би словеначком инвеститору “АХА Мура” дала субвенције за запошљавање од преко шест милиона евра. Након одласка матичне компаније “АХА Мура” у банкрот, дошло је до престанка производње и у пиротској фабрици чији радници већ седам месеци не примају плату, нити имају оверене здравствене књижице. Држава је заштитила себе и повукла гаранције словеначких инвеститора од преко 6 милиона евра, али је и даље неизвесна субдина ове фабрике и њених запослених.

“Општина Пирот је уплатила “АХА Мури Први мај” 700.000 динара како би се компанији одблокирао рачун и створили елементарни услови за покретање производње. Сада је на комерцијали фабрике да кроз контакте са пословним партнерима уговори послове и омогући упошљавање радника”, истакао је Васић у емисији.

Емисију можете погледати овде.

Joomla templates by Joomlashine