Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Универзитетска библиотека из Београда и Град Пирот остварили су, поводом 28.августа – славе Града Пирота, сарадњу на изради интернет презентације “Стари Пирот у историјској штампи”. Чланке о Пироту могуће је читати и преузимати са адресе хттп://старипирот.рс или хттп://старипирот.убсм.рс

Више од 250 чланака који су објављени у периодичним издањима, пре свега новинама и часописима, са краја 19. и у првој половини 20. века, дају живописну слику важног града у Краљевини Србији и касније Југославији. Пиротски ћилими и ћилимарство, качкаваљ и Пироћанци најважније су теме које се провлаче кроз чланке свих епоха. Али на порталу “Стари Пирот у историјској штампи” могуће је сазнати и ко је била Нада Бркић Мис Пирота тридесетих, како је фудбалска екипа Пирота победила нишку са 4:3, како је изгледала забава са џез музиком у организацији агитпропа пиротске народне милиције 1945. године, како је изгледао оглас за гумене опанке марке “Тигар”, где су ишли ђаци пиротских школа на екскурзију школске 1908/9, ко су биле занатлије у Пироту 1901. године и много тога што се може сматрати до сада заборављеном историјом града Пирота.

Градоначелник Пирота г. Владан Васић о порталу “Стари Пирот у историјској штампи” каже: “Срећни смо што овај портал постоји и надамо се да ћемо оваквим малим акцијама са квалитетним партнерима каква је Универзитетска библиотека из Београда дати збирно велики допринос унапређењу културног живота и очувању културног наслеђа града Пирота.”

Гђа Милица Голубовић, помоћница градоначелника за ванпривреду, изразила је уверење да ће се сарадња са Универзитетском библиотеком наставити и да ће портал “Стари Пирот у историјској штампи” послужити као основа за покретање других активности које ће, у сарадњи и са другим установама културе, у још већој мери осветлити богато културно наслеђе Пирота.

др Адам Софронијевић, земеник управника Универзитетске библиотеке нагласио је да се портал “Стари Пирот у историјској штампи” израђује као део промотивних активности пројекта “Претраживост дигиталног културног наслеђа у пракси” под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. “Наше инстиуције, уз подршку Министарства културе и информисања доследно спроводе дигитализацију културног наслеђа Србије по највишим светским стандардима. Могућност да се изради портал ‘Стари Пирот у историјској штампи’ је резултат оваквог вишегодишњег опредељења. Претражива колекција која садржи више од 600.000 претраживих страна материјала на српском језику и ћириличном писму може да изнедри, лако и брзо, сличне портале за све веће градове у Србији и то је оно на чему ћемо радити у будућности. Срећни смо што смо остварили одличну сарадњу са градском управом Пирота и што је управо овај град богатог културног наслеђа један од првих чије је културно наслеђе историјске штампе обједињено и презентовано на овај начин.”

Портал “Стари Пирот у историјској штампи” доступан је свим корисницима интернета на адресама хттп://старипирот.рс/ или хттп://старипирот.убсм.рс/ а материјали са овог портала могу се слободно преузимати и користити.

Извор: Плусонлине

Joomla templates by Joomlashine