Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота мр Владан Васић, који је у трећем узастопном мандату члан Управног одбора НАЛЕД-а а уједно и актуелни потпредседник УО, казао је Пиротским вестима да су на данашњој Скупштини НАЛЕД-а презентовани резултати рада НАЛЕД-а међу којима су реформа катастра, покретање портала за неупоредиво једноставнију пријава сезонских радника, ангажовање на сузбијању сиве економије, смањење бирократије. Захваљујући НАЛЕД-у покренути су и многи други реформски процеси, посебно у области привреде, али и пољопривреде и другим областима, казао је Васић.


- НАЛЕД је заиста постао незаменљив партнер Влади Србије у спровођењу реформи, учествује у раду готово 40 радних група Владе РС за израду стратегија и прописа, значајно је унапређена позиција наше земље на Доинг Бусинесс листи, веома је значајна сарадња са амбасадама земаља попут Немачке, САД-а, Велике Британије, Норвешке, Холандије, Светском банком и многим другима-казао је Васић.
Данас су додељена и признања – “стреле”, свима који су помогли остварење програмских циљева ове стратешки важне организације.
Слободна зона Пирот на Годишњој Скупштини НАЛЕД-а


Представници Слободне зоне Пирот учествовали су у раду XИИИ Годишње Скупштине Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), која је одржана 18. априла 2019. у хотелу Хyатт Регенцy у Београду под називом „Пут успешних реформи“.

На редовној седници Скупштине усвојени су Извештај о раду и спровођењу Стратешког плана НАЛЕД-а за 2018/19, сагледани резултати остварени у минулом периоду и дефинисани реформски приоритети за 2019/20.

У свечаном делу Скупштине НАЛЕД-а учествовали су дипломатски и економски представници из земље и иностранства, а скупу су се обратили потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор САД у Србији Кyле Рандолпх Сцотт, шеф канцеларије Светске банке у Србији Степхен Ндегwа, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабризи и председник Управног одбора НАЛЕД-а Владимир Новаковић.

Саопштење НАЛЕД-а

Пут успешних реформи креће од привреде и локалних самоуправа

Одржана XИИИ годишња Скупштина НАЛЕД-а и потврђени реформски приоритети за 2019/20.

Београд, 18. април 2019. – Сваког дана у Србији легалан бизнис отпочне пет предузетника, 40 радника буде ангажовано и уредно пријављено на сезонским пословима, а електронским путем поднето чак 730 захтева за упис у катастар непокретности.

Бројке илуструју успех увођења пореских подстицаја за почетнике у пословању, поједностављене процедуре ангажовања сезонских радника и развоја система еШалтер за упис у катастар, највећих унапређења пословног амбијента  у 2018, иницираних и подржаних од НАЛЕД-а. Резултат су јавно-приватног дијалога и примери успешне размене добрих регулаторних пракси у региону, оцењено је данас на XИИИ годишњој Скупштини НАЛЕД-а у присуству највиших званичника Владе Србије, привреде, локалних самоуправа и међународне заједнице.

– Пут успешних реформи често креће од привреде и локалних самоуправа, тамо где се закони спроводе у пракси. Када у држави постоји политичко вођство и слух за ове иницијативе, уз подршку међународне заједнице и удружења попут НАЛЕД-а чија је улога да повежу све учеснике у реформском процесу и управљају јавно-приватним дијалогом – резултати не изостају и то потврђују подаци. За пет месеци меру пореског ослобођења почетника у пословању искористила су чак 802 предузетника, за само три месеца преко портала и мобилне апликације пријављено је 3.554 сезонских радника, а за девет месеци путем еШалтера упућено је готово 200.000 захтева за упис у катастар – рекла је Станка Пејановић, чланица УО НАЛЕД-а и извршна потпредседница Групе Горење.

О важности јавно-приватног дијалога и значају регионалне сарадње на изградњи бољег привредног амбијента, говорили су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор САД Кајл Скат, шеф канцеларије Светске банке Стивен Ндегва и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.

– Реформа увођења електронских грађевинских дозвола из корена је променила начин функционисања државне и локалне администрације и лансирала је примену е-сервиса у циљу смањења бирократије. Формирањем Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Доинг Бусинесс листи, показали смо да је укључивање привреде и цивилног сектора у дефинисање законских решења неопходно да би реформа заживела и била успешна. Захваљујући електронском систему за грађевинске дозволе у 2018. смо стигли до бројке од  96.936 годишњих захтева за градњу или чак 265 дневно. Овај податак, као и око 40.000 активних градилишта колико имамо у Србији данас, довољно говори о успеху реформе. Исте такве резултате очекујемо и од реформе катастра – истакла је потпредседница Михајловић.

На скупу је истакнуто да су многе реформе (грађевинске дозволе, катастар, сезонски радници…) спроведене након размене знања и искустава са земљама региона. Оцењено је да би ту праксу требало подстицати у циљу уједначавања услова за пословање на западном Балкану што би Србију и околне земље учинило атрактивнијим у очима потенцијалних инвеститора и потребно је искористити потенцијале већ успостављених платформи као што је Регионална мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ) кроз обезбеђивање институционалне подршке за њен даљи рад и развој.

У завршници Скупштине, кључним партнерима у реализацији реформи уручено је признање НАЛЕД Стрела за допринос економском развоју Србије.

Овогодишњи добитници признања су Њ.Е. Арне Бојрнстад, амбасадор Краљевине Норвешке за подршку унапређењу владавине права, ефикасности инспекцијског надзора и економском оснаживању жена у руралним крајевима, Ли Сунг Ги, генерални директор Корејске агенције за трговину и промоцију извоза КОТРА, за допринос развоју е-управе  и паметних градова у Србији и Лора Павловић, директорка Канцеларије за демократски и економски развој УСАИД-а, за подршку јачању културе јавно-приватног дијалога и оснаживање цивилног сектора у нашој земљи.

Реформски приоритети чланова НАЛЕД-а за 2019/2020

Сузбијање сиве економије, даља реформа катастра, развој пољопривреде, унапређење здравственог система и смањење бирократије кроз електронску управу – пет је најважнијих реформских приоритета НАЛЕД-а, потврђено је на годишњем сусрету највеће приватно-јавне асоцијације у земљи која окупља 310 компанија, локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

Извор: Пиротске вести

 

Joomla templates by Joomlashine