Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Горан Стаменовић, помоћник председника општине за привреду, каже да је за локални економски развој из Буџета општине Пирот ове године издвојено близу 16,9 милиона динара.
- За разлику од пољопривреде локалним самоуправама није дозвољено директно инвестирање у ову област, због тога се то ради на индиректан начин, кроз средства која су намењена локалном економском развоју, што закони дозвољавају.

У првој половини 2015. очекује се расписивање новог позива прекограничне сарадње који се такодје одредјеним делом финансира средствима локалног Буџета.
Општина је припремила пројекте, каже Стаменови и напомиње да је наша локална самоуправа активна и код других фондова који се финансирају средствима Европске уније.
- У току је реализација два значајна пројекта у оквиру програма ЕЦXАНГЕ 4. Реч је о пројекту везан за имовину локалних самоуправа који се спроводи у сарадњи са градом Нишом. Пројекат подразумева попис целокупне имовине локалне самоуправе. Други је  пројекат израде Локалног енергетског плана који ће показати најбоље начине за уштеду пре свега енергената који се користе за загревање јавних установа. Програм предвидја да се у Млекарској школи и основним школама “Свети Сава”, “Душан Радовић” и “Осми септембар” замене постојећи системи грејања како би се са моазута прешло на биомасу као енергент. Ту је у плану и одредјено јавно приватно партнерство где имамо пуну подршку немачке организације ГИЗ. Тражићемо партнера који ће одрадити конкретан посао у школама, а по истеку периода од 10 година све ће то остати школама, односно општини Пирот, за то време планирано је да се у том периоду од 10 година уштеди близу 700.000 евра, каже Стаменовић.

Joomla templates by Joomlashine