Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Шабац, Ниш, Бечеј и Крушевац проглашени Шампионима локалног развоја 2018/2019 * Ђокић: Победничке општине препознале вредност препорука НАЛЕД-а
Београд, 3. јул 2018. – Више од две инвестиције годишње привуче тек свака осма општина у Србији док мање развијене средине не препознају сопствене потенцијале као прилику да надоместе мањак улагања. Решење за боље резултате требало би да потраже у јачању улоге канцеларија за локални економски развој (КЛЕР) и оснаживању локалних занатских удружења.

То су неки од закључака истраживања НАЛЕД-а у оквиру пројекта који је подржала Развојна агенција Србије у циљу израде препорука за јачање капацитета и креирање мера за подстицање локалног развоја. Подаци показују да канцеларије за ЛЕР има чак 88% општина и градова, али немају довољно високу позицију и аутономију у администрацији, као ни одговарајућу улогу јер се значајно више баве припремом донаторских пројеката него бригом о привреди и улагањима.

Уз то, локалне власти недовољно комуницирају с приватним сектором. Привредни савет има само половина самоуправа и тек свака четврта анкетира привреду да би сазнала њене потребе. То је посебно уочљив проблем на примеру утврђивања висине локалних такси где 61% општина није о овом питању консултовала привреду или не зна да ли је то учинила.

– Сви ми који послујемо овде, свој први контакт са државом оставрујемо преко општина. Зато су нам потребне стручне службе које ће бити наш контакт са државом и неко ко нам помаже да нађемо радну снагу или проширимо пословање. Зато НАЛЕД даје конкретне предлоге како оснажити ова општинска одељења. Локалним самоуправама препоручујемо да ојачају позицију канцеларија за ЛЕР као службе за бригу о привреди, повере им израду и спровођење стратегије развоја и координирање Привредним саветом, као и да их укључе у доношење стратешких одлука и обезбеде обуке запосленима. У томе су у великој мери успели наши Шампиони локалног развоја и данас им одајемо посебно признање – изјавио је председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић на националној конференцији „Шампиони локалног развоја“.Према његовим речима, развоју канцеларија може да помогне и држава кроз поверавање надлежности у домену доделе подстицаја, просторног планирања и образовања, а важан сигнал општима послало би именовање државног секретара за локални економски развој у оквиру Министарства привреде, као и покретање националног индекса конкурентности градова и општина.

Осим промоције инвестиција и јачања локалне привреде, истраживање је показало да велики неискоришћени потенцијал лежи у културном наслеђу и вештинама незапослених жена које познају традиционалне технике израде рукотворина. У Србији делује преко 500 занатских удружења, којима недостаје системска подршка да би постали центри економске активности на локалу.

Док је израда традиционалних производа други највећи приход пољопривредних газдинстава у ЕУ, код нас је више од половине жена у руралним крајевима формално незапослено и 60% нема право на пензију. Уз обуку и брендирање понуде у туризму, удружења која су учествовала у истраживању могла би да упосле више од 500 породица на пословима израде рукотворина. Најчешћи вид подршке општина је уступање простора без надокнаде али тек половина удружења добија такву помоћ, а мање од 5% има канал за пласман кроз продавницу док 30% нема е-маил контакт, а тек свако десето удружење има интернет презентацију. Само 43% чланица прошло је обуке тако да се већином овим послом баве повремено и аматерски.

Локалне самоуправе треба да обезбеде простор за рад удружења, помогну у обуци и набавци опреме, репроматеријала и паковања, заштити порекла производа и продаји – откупом рукотворина за протокол градоначелника или председника општине, наводи се у препорукама НАЛЕД-а.

Владан Васић, градоначелник Пирота, који је учествовао у раду конференције у својству потпредседника УО НАЛЕД-а, говорио је том приликом о улози локалних самоуправа у привлачењу инвестиција, значају Канцеларије за локални економски развој, Привредном савету као и  о дијалогу јавног сектора и локалне привреде.Такође, држава може да помогне успостављањем националне етно галерије у Београду, пласманом рукотворина кроз државни протокол, али и подстицајима за покретање задруга и самозапошљавање жена које производе рукотворине. Политику подршке требало би да заокружи доношење Закона о занатству и формирање Занатске коморе Србије, али и програми попут иницијативе за упошљавање „1.000 жена“ коју су покренули Координационо тело за родну равноправност, Етно мрежа и НАЛЕД и креирали 8.000 дана радног ангажовања за жене на селу.

Признања и сертификати за шампионе

Свечани део националне конференције обележила је додела признања и сертификата које су уручили потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, председник ИО НАЛЕД-а Дејан Ђокић,  и директорка Сектора за планирање и развој у РАС Ана Жегарац, с представницима Радио-телевизије Србије и Удружења новинара Србије.

На конференцији су проглашени победници другог циклуса такмичења за градове и општине „Шампиони локалног развоја“, у организацији НАЛЕД-а и РТС-а. Звање шампиона и вицешампиона понеле су самоуправе које су реформама администрације и применом нових модела и приступа значајно унапредили квалитет живота у локалној заједници и ниво услуга према грађанима, привукли инвестиције и успоставили сарадњу са постојећом привредом.У категорији „Привлачење инвестиција“ шампионско звање понео је Ниш док је вицешампион град Врање. Прво место у категорији „Подршка привреди“ припало је Шапцу, а друго Старој Пазови. Најбољи у категорији „Сервис грађана“ и двоструки шампион у другом циклусу је Шабац, у пратњи Мионице као вицешампиона. Шампионско решење у категорији „Ефикасна управа“ понудила је општина Бечеј док је друго место припало Врњачкој Бањи. Када је реч о категорији „Промоција туризма и културе“ шампион је град Крушевац, а вицешампион Лозница.

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine