Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На позив Савета Европе, заменик градоначелника града Пирота Видојко Панајотовић и заменик председника Скупштине града Пирота Владица Тошић, присуствовли су у име Еурорегиона Нишава на међународној конференцији о прекограничној сарадњи која је организована у Добровнику. У раду конференције учествовало је педесетак представника јавне управе, цивилног сектора и академске заједнице из двадесет држава. Фокус конференције о прекогранична сарадња у Европи били су децентрализација, правни оквири и најбоља пракса.

Присутне су поздравили министар  локалне самоуправе Хрватске Ловро Кушчевић, у име града домаћина градоначелник Франковић, Никола Доброславић жупан Дубровачко-неретванске жупаније, Весна Баус из Министарства спољних и европских послова Хрватске, председавајући Европског комитета за демократију и управу Петер Андре и Клаудија Лућиани испред Савета Европе.

Организацију Међународне конференције о прекограничној сарадњи подржали су Савет Европе, Центар за експертизу за реформу локалне самоуправе, град Дубровник и Влада Хрватске, која је преузела шестомесечно председавање Комитетомминистара Савета Европе.

Хрватско председавање Комитетом министара Савета Европе (мај – новембар 2018.) поставило је подршку децентрализацији као један од кључних приоритета. У том контексту и у сарадњи са Центром експерата за реформу локалне самоуправе, Влада Хрватске организовала је конференцију на којој су презентовани и вођени разговори о правним оквирима и алатима за изградњу капацитета и прикупљање података у прекограничној сарадњи у Европи.

Европска повеља о локалној самоуправи препознаје да јачање локалне самоуправе у свим земљама чланицама Савета Европе представља важан допринос изградњи Европе засноване на принципима демократије и децентрализације надлежности и функција. Ефективна децентрализација омогућава грађанима да се ангажују на локалном нивоу и локалне власти да ефикасно врше своја овлашћења. У граничним областима, сарадња локалних власти са обе стране заједничке границе помаже у превазилажењу потешкоћа због граница и промовисању дијалога и сарадње.Дискусије на конференцији организоване су око три главна панела:

Панел 1: Прекогранична сарадња у контексту децентрализације – додатна вредност правних инструмената Савета Европе – Повеља о локалној самоуправи, Европска оквирна конвенција о прекограничној сарадњи (Мадридска конвенција) и Протокол бр. 3.

Панел 2: Прекогранична сарадња у пракси – како побољшати капацитете и ојачати лидерство у управљању иницијативама прекограничне сарадње. Панел 3: Размена добре праксе за ефективну прекограничну сарадњу – ЕДЕН – онлине алат за прекограничну сарадњу.


Еурорегион Нишава као промотер прекограничне сарадње и један од лидера институционалне прекограничне сарадње у југоисточној Европи, позван је од стране Савета Европе да представи своја искуства и примере добре праксе. Такође, презентована је и нова иницијатива Еурорегиона Нишава о оснивању ЕГТЦ-а ЕУРОБАЛКАН.

Учесници конференције су истакли значај оваквих окупљања уз поруку да су јачање процеса децентрализације и прекограничне сарадње важне теме за све пограничне регије и локалне самоуправе у региону. Један од битних закључака је неопходност и важност прекограничне сарадње, као и потреба сарадње становништва и званичних политика, без обзира на прошлост.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine