Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота Владан Васић у интервјуу Пиротским вестима говорио је о комплексности реализације сваке инвестиције. Какве процедуре је неопходно испунити до момента кад машине изађу на терен. Какви проблеми се јављају, најчешће имовинско-правне природе и како се решавају. О свему овом градоначелник Васић говорио је у интервјуу Пиротским вестима.

Јавна предузећа, вртићи, основне и средње школе, водоснабдевање, сакупљање комуналног отпада, установе културе, туризам, дипломатски односи са земљама из иностранства, сарадња са привредом, рад на инфраструктури, само су неки од послова који захтевају озбиљне планове, али и мукотрпан и изузетно комплексан рад на реализацији бројних пројеката, решавању проблема који се свакодневно јављају, казао је градоначелник Васић за Пиротске вести.

-Јавна предузећа јесу независне институције, али целокупан процес рада почев од планирања, сарадње и координације, на крају надзора, почиње и завршава се у локалној самоуправи. Цео систем јавних предузећа заједно са буџетом Града једна целина и нити би Град био толко успешан да јавна предузећа нису успешна, нити би јавна предузећа била успешна да Град није успешан-каже градоначелник Васић.

-Посао градоначелника је врло комплексан, нарочито ако у свим областима настојите да правите напредак и побољшања. Локална самоуправа и посао градоначелника је да се бави пословима, од заштите деце, побољшања услова у вртићима, школама, решавању егзистенцијалних проблема, обезбеђење услова да деца буду безбедна, да све комуналне услуге које град врши буду на завидном нивоу, да јавна предузећа буду ефикасна. Водоснабдевање, сакупљање смећа, решавање отпадних вода, испорука топлотне енергије, установе културе које треба да имају свој програм и своје делатности, да се бринете о културном наслеђу, негујете многе односе дипломатског типа, да развијате туризам, учествујете у многим програмима, добро сарађујете са привредом, радите на инфрастуктури како би привредници добро функционисали и тако даље. Дакле, један широк спектар активности који захтева скоро целодневно ангажовање. А поред тога, људи увек, што је потпуно природно, мисле да је њихов проблем највећи, треба имати разумевања за све то и да помогнете колко год је могуће. Зато ми правимо опсежне планове и мислим да у свакој од тих области имамо видан прогрес-казао је градоначелник Васић.
 
Васић: Сваки предлог грађана се детаљно сагледа са више аспеката

-Процес асфалтирања једне улице почиње од усвајања буџета. Када усвојите буџет одређујете новац који ће бити намењен асфалтирању. Пре тога, а некад и у току саме године треба решити имовинске доносе, урадити пројектно-техничку документацију, где пројектант често прави неке грешке стицајем разних околности па имате додатне или непредвиђене радове, а пре самих радова је процес јавних набавки. Некада дође до поништавања јавних набавки, некада извођачи дају превисоке или прениске цене. Када изађу машине на терен онда је ствар надзора, како ће испратити сам пројекат и само извођење, да то буде квалитетно. Ми смо доказали протеклих десетак година да оно што обећамо, то и извршимо. Никад се није десило да нешто започнемо а не завршимо. Зато очекујемо предлоге грађана, и сваки предлог који они изнесу, сваки се сагледа из више углова, да ли је то могуће, колико то кошта, на који део града се односи, на који број становника, да ли имамо пројектно-техничку документацију, да ли има имовинских проблема, да ли се могу решити. Свака инвестиција, почев од најпростије, није једноставна за реализацију-каже градоначелник Васић.

Најчешћи проблеми у реализацији инвестиција

-Грађевинску дозволу за просторије које Град има у Косовској улици Београду чекамо пуне две године. Мислим да би Пироћанци, посебно инвеститори били потпуно исфрустрирани кад би тако радила пиротска администрација. Решавање имовинских односа траје брзо ако су власници те имовине сагласни да се то тако реши, ако одбију решење то може да траје годинама. На пример, за пробијање улице Ћирића и Методија смо две године одвајали новац и исто толико чекали решавање имовинских односа које смо на крају морали да решимо судским процесом јер власник имовине није прихватао наше понуде што је његово потпуно легитимно право. У другим случајевима, попут Нове болнице, Добродолске улице и другим случајевима смо већ одобрен новац за асфалтирање пренамењивали за асфалтирање других улица јер поједини људи који живе тамо нису хтели да се одрекну неког квадратног метра у корист улице, иако ту улица физички постоји само је била неасфалтирана, што је потпуно њихово легитимно право, али онда не треба да се љуте на нас што улица није асфалтирана-каже Васић.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine