Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је поводом завршетка реализације пројекта “Бејби бум”, кога су заједнички реализовале општина Пирот и бугарска општина Монтана, у оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске, организована завршна конференција на којој је констатовано да је овај пројекат веома успешно реализован.

У оквиру пиротског дела пројекта веома успешно је радио Кол центар за труднице и породиље, док је са Бугарске стране, између осталог, спроведено и истраживање које је показало да осим чињенице да се млади људи због непостојања материјалне сигурности све ређе одлучују на заснивање породица и телевизори у спаваћим собама негативно утичу на наталитет.
У оквиру овог пројекта у Пироту је протеклих девет месеци функционисао Кол центар за труднице, и то у оквиру одељења Гинекологије и акушерства пиротске Опште болнице.
По речима начелника овог одељења др Саве Ранчића, захваљујући реализацији овог пројекта шесторо младих лекара је било ангажовано.
-Младе колеге су на располагању младим мамама и трудницама биле на располагању 24 сата дневно, од понедељка до петка, осим викедном. О томе колико је овакав вид помоћи неопходан довољно сведочи чињеница да су осим трудница и породиља из Пирота, Кол центар у Пироту звале и труднице и породиље из Београда, Ниша и других градова широм Србије тако што су претраживајући по интернету нашле бројеве телефона Кол центра у Пироту, који се могу наћи и на сајту Опште болнице у Пироту-казао је др Ранчић.
Координатор пројекта са пиротске стране Марија Васић нагласила је да је овај пројекат веома успешно реализован и да је циљ ове конференције да се размотре могућности за евентуални наставак рада Кол центра за труднице, дали у оквиру наставка овог пројекта или неког новог пројекта.
Марија Ђошић, из Канцеларије за локални економски развој казала је да је општина Пирот до сада реализовала или реализује пројекте Прекограничне сарадње, који се финансирају од стране ЕУ, вредности око 1.5 милиона евра.
-Реализација пројеката из Програма прекограничне сарадње је веома захтевна и компликована јер је најпре веома тешко написати квалитетан пројекат и убедити комисије ЕУ да он буде одобрен, а веома је захтевна и реализација јер се ту заиста контролише буквално сваки евро. Ипак, ми веома успешно реализујемо бројне пројекте финансиране од стране ЕУ, тако да позивамо и све који имају добру идеју да дођу у просторије КЛЕР-а јер се показало да је добра идеја основ сваког квалитетног пројекта-казала је Ђошићева.

Joomla templates by Joomlashine