Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Заједничком конференцијом представника општина Вршец из суседне Бугарске и општине Пирот данас је свечано означен почетак активности на реализацији пројекта Прекограничне сарадње две општине финансираног од стране ЕУ захваљујући коме ће Пирот добити модеран спортско-рекреативни и туристички објекат у Дојкинцима, а општина Вршец клизалиште и бициклистичке стазе.


По речима председника општине Пирот Владана Васића, ово је почетак активности на самој реализацији пројекта вредности 612.000 евра.
-То је укупна вредност пројекта, рачунајући и нашу и бугарску страну. Од тога, вредност пројекта који се тиче реконструкције карауле у селу Дојкинцима иноси 209.000 евра. Водећи партнер је општина Вршец и ви знате да ћемо радити комплетну реконструкцију карауле у Дојкинцима а људи из Вршеца ће правити бициклистичке стазе и клизалиште. Мени је драго да је ово седми пројекат кога ми реализујемо средствима ЕУ из Програма прекограничне сарадње. Трудићемо се и да у конкурсу Прекограничне сарадње за наредну годину и са општином Вршец и осталим општинама из Бугарске попут Монтане, обезбедимо средства за изградњу оних објеката за шта ми у општинском буџету једноставно немамо довољно новца. Желим нашем пројектном тиму кога ће предводити Марија Ђошић да успешно реализује ове пројекте, да се све заврши добро - казао је Васић.


Иван Лазарев, председник општине Вршец казао је да је овај пројекат веома важан за општину Вршец, која се налази недалеко од Софије због чега велики број младих напушта своје родно место и сели се у престоницу.
- Изградњом клизалишта и атлетских и бициклистичких стаза желимо да створимо амбијент да млади људи остану у нашем граду, који има 9.000 становника. Општина Пирот има значајно искуство и веома је успешна у реализацији прекограничних пројеката ЕУ и сарадња са Пиротом за нас је драгоцено искуство јер ћемо имати шта да научимо и од наших градова направимо боља места за живот - казао је председник Лазарев.


Марија Ђошић, вођа пројектног тима општине Пирот када је реч о пројектима Прекограничне сарадње ЕУ и шеф Канцеларије за локални економски развој каже да ће Пирот захваљујући овом пројекту добити изванредан објекат који ће бити коришћен у спортско - рекреативне сврхе, али и у сврху обогаћења туристичких потенцијала Пирота.
- У плану је потпуна реконструкција карауле, грађевински радови, увођење струје, воде, све осим унутрашњег опремања објекта. Пројекат је потписан 31. јула ове године али због обимне администрације ми смо у старту се сложили да изградњу објекта оставимо за наредну годину. Изградња ће трајати три до четири месеца. Радујем се сарадњи са општином Вршец јер они имају доста капацитета у реализацији овог пројекта. У цео пројекат су укључене и два удружења грађана “Монтана сутра” из Бугарске и “Звоно” из Пирота, које ће бити задужене за истраживања и промоцију пројекта - казала је Ђошићева.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine