Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Председник Националног савета Ромске националне мањине у Србији проф. Витомир Михајловић казао је данас након састанка са председником општине Пирот мр Владаном Васићем да је положај ромске националне мањине у Пироту међу најбољима у Србији. У Пироту живи преко 5.000 Рома.
Председник Михајловић казао је новинарима да је  Пирот град са највећом концентрацијом Рома у овом делу земље.


-Ситуација са ромским насељима у Србији је заиста лоша. Што се тиче Пирота, захваљујући вољи руководства града и челних људи да се уреди ромско насеље ситуација далеко боља. То је доказ да овде нема разлике измедју припадника ромске заједнице и припадника већинског народа овде у Пироту и да нема етничке дистанце. Захваљујем се челницима града који су уложили пуно напора што се и види када се упореди изглед ромског насеља пре десет година и сада. Данас је то једно од најуређенијих ромских насеља у Србији. Милина је проћи кроз насеље, има изузетно лепих кућа, нема неких већих разлика и јединствен је пример у Србији-казао је Михајловић и истакао да је највећи проблем и Рома, али и већинског народа, велика незапошљеност и казао и да је на том плану у Пироту ситуација боља по том питању.
-Ако имате податак да у Пироту има око 5.000 припадника ромске заједнице због чега је Пирот град са највећом концентрацијом Рома у овом делу Србије, то је доказ да у вашем граду живе добри људи. Без обзира што је ово најнеразвијенији део земље.  Роми заснивају своје заједнице управо тамо где су добри људи. Село без Рома, каже се да у том селу живе лоши људи, па с обзиром да овде имате највећу концентрацију припадника ромске популације доказ је да је Пирот град добрих људи-казао је Михајловић.
Председник Васић је казао да општина настоји да ради на томе да положај Рома у Пироту буде што је могуће бољи.
-Заједничка оцена је да је ниво живљења Рома у Пироту је бољи него у другим деловима земље. Наравно да то није на светском нивоу, али што се тиче инфраструктуре, квалитета живота и надлежности локалне самоуправе мислим да смо ту на завидном нивоу. Има ту проблема везано за неплаћање рачуна, али о томе ћемо причати на даље. Оно што је највећи проблем код Рома јесте незапосљеност. На том плану ми заједно са “Хелпом” радимо на томе да се се тај проблем ублажи. Радимо на томе и са Синдикатом сакупљача секундарних сировина. Донирано је десетак трицикала, још толико ће бити донирано. Око 15.000 евра је донирано за формирање задруге која ће се бавити сакупљањем секундарних сировина за куповину алата. Са Регионалном депонијом и Комуналцем је успостављена сарадња и добио сам информације да на тим пословима може да се посредно или непосредно окупи око 300 и више људи, такође сам чуо да се окупљају жене које ће се бавити производњом компоста. У свим тим пословима општина ће давати подршку-казао је Васић након састанка са проф. Михајловићем.

Joomla templates by Joomlashine