Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција“ који финансира Краљевина Шведска, у току је  студијска посета чланова Председништва СКГО Шведској асоцијацији локалних власти и региона. Владан Васић, председник општине Пирот каже да је циљ ове посете упознавање са начином и функционисањем локалних власт и Шведске, улогом коју локални ниво власти има и услугама које пружа грађанима. Такође, чланови Председништва СКГО биће детаљније упознати са европским интеграцијама и утицајем које процеси придруживања имају на локалну самоуправу, као и са постигнућима у област и родне равноправности.

- Важан сегмент посете биће посвећен начину и функционисању саме асоцијације локалних власти Шведске, њеној организацији  и функцијама које обавља, као и начину сарадње са централним властима. Практичне информације добили смо на састанку са председницом Градског већа Стокхолма, а посетићемо  и друге општине у Стокхолму, каже за Плус радио и Портал Плус онлине, председник Општине Пирот.

У студијској посети Шведској учествују члановиПредседништва СКГО: председник СКГО и градоначелник Ниша ЗоранПеришић, високи представници града Београда, градоначелник Крушевца Драги Несторовић, градоначелник Ваљева Станко Терзић, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић, председник општине Параћин Саша Пауновић,  председник општине Пирот Владан Васић, председник општине Александровац Југослав Стајковац, председница општине Бачка Топола Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Беочин Богдан Цвејић, председник београдске општине Врачар Бранимир Кузмановић и председник градске општине Младеновац Дејан Чокић.

Владан Васић каже да је данас на програму  сесија посвећена начину финансирања локалних  самоуправа.
Највеће расходе шведске општине имају у циљу збрињавања старијих особа, трошкови предшколског и основног образовања су такодје финансирани из будзета општина. Школе су обавезне да наставу организују на језицима свих националности па тако постоји школа која наставу организује на 149 језика.
Опстине 80 % прихода обезбедјују самостално ( порези, доприноси, таксе, сопствени приходи општина), а 20% долази од трансфера
20 % укупног прихода општина потроши на бригу о старима…

Како из Шведске  јавља за Плус радио и Портал Плус онлине, Владимир Јовановић, ПР Сталне конференције градова и општина Србије,  гостима из Србије  говорио је и Хакан Густафсон (директор СКЛ интернационал- кћерка компанија сведског савеза градова и општина) о значају учешћа Сталне конференције градова и општина-СКГО у процесу приступања Србије ЕУ.
Циљ Програма Подршке локалним самоуправама у Србији у процесу ЕУ интеграција (програм који финансира Краљевина Шведска, а у оквиру кога је посета организована) је да СКГО буде партнер Влади у процесу преговора 21 преговарачко поглавље се односи на ЛС и зато је важно да се локалне самоуправе укључе у процес. Припремљено је неколико анализа које се односе на преговарачка поглавља које би требало да послуже као ослонац ЛС током процеса придруживања али и о утицају који придруживање има на градове и општине, пре свега зато што се преко 60% прописа ЕУ односи управо на ЛС.

Студијска посета чланова Председништва СКГО Шведској у целости је финансирана средствима програма “Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција“ који финансира Краљевина Шведска.

Joomla templates by Joomlashine