Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Представница Министарства за економску сарадњу и развој Савезне републике Немачке Имке Гилмер, данас је са делегацијом немачких владиних организација ХЕЛП и ГИЗ, посетила Пирот и нову енергану Сењак, која је изграђена управо захваљујући одличној сарадњи нашег града и Владе Немачке.

Како је казала новинарима, Пирот је пример како треба да се развија инфраструктура у граду и како да се на најбољи могући начин искористе страни фондови за изградњу важних инфраструктурних пројеката, попут Енергане у Сењаку.
Делеганцију Немачке најпре је примио у свом кабинету градоначелник Пирота мр Владан Васић, након чега су заједно обишли Енергану Сењак.

- Главни циљ данашње посете је да се на лицу места уверим колико је одлична сарадња са градом Пиротом. Овде сам могла да се упознам са тим који пројекти се реализују, пре свега у области топлификације и водоснабдевања и видим да то заиста функционише одлично. За Пирот се може рећи да је пример другим градовима и то у многим областима, и у домену енергетске ефикасности, а град Пирот је пионир када је реч о увођењу новог тарифног система према оствареној потрошњи-казала је Гилмер и додала да се данас у оквиру ове посете Пироту, упознала са тимом људи који имају јако много планова и визија за град, али да успевају и да реализују своје планове.


Градоначелник Васић захвалио се делегацији Немачке на посети.

- Ово је висока делегација, а осим госпође Гилмер, ту су и представници амбасаде Немачке, високи представници немачких институција као што је КФW банка, ГИЗ, ХЕЛП. Ми смо у партнерству са КФW банком кренули у програм обнове топлане и грејања, а направили смо комплетно нов систем, што без КФW банке не би успели. После тога смо имали добар програм у области побољшања водоснабдевања, очекује нас још један програм за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, а поред тога, одлично сарађујемо са ХЕЛП-ом, ГИЗ-ом и другим немачким институцијама. Ја мислим да је Немачка најважнија земља у ЕУ, наша сарадња са њиховим институцијама је више него потребна Пироту и Србији. Мислим да можемо да будемо задовољни досадашњом сарадњом и да очекујемо добру сарадњу и у будуће-казао је градоначелник Васић.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine