Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Баку, 8. октобар – У Музеју тепиха Азербејџана, у Бакуу, у присуству представника политичког, културног и јавног живота, дипломског кора и стручне јавности отворена репрезентативна изложба Пиротских ћилима: Игра шарених нити из колекције Етнографског музеја у Београду, ауторке Марине Цветковић, музејског саветника.


Изложбу је отворила заменица министра културе и туризма Азербејџана Севда Мамадова (на фотографији бр.3 у прилогу), а речима захвалности присутне је поздравила др Мирјана Менковић, директорка Етнографског музеја у Београду у присуству амбасадора Србије у Азербејџану Небојше Родића.


До 6. новембра 2016. посетиоци изложбе ће моћи да виде 26 одабраних Пиротских ћилима који представљају највиши домет текстилног стваралаштва Србије, и на којима се може сагледати специфичан развој и трансформација пиротског ћилимарства као дела ширих друштвено-економских и историјских промена српског друштва.

У име Друштва српско-азербејџанског пријатељства које је покренуло иницијативу за представљање српске културне баштине у Азербејџану задовољство поводом овог великог културног догађаја изразио је председник Друштва Зоран Сам који је указао на велики значај ове изложбе, којом се Пиротски ћилими представљају управо у земљи која је симбол уметности израде тепиха и да први пут од свог постојања Музеј тепиха у Азербејџану отвара свој простор за једну страну институцију културе,а управо је та привилегија припала нашој земљи и Етнографском музеју из Београда.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine